Lehet-e egyszerre magyarnak és szlováknak lenni?

Lehet-e egyszerre magyarnak és szlováknak lenni?

Új videó jelent meg a 2021-es népszámlálásról, melyben a második nemzetiség kérdéséről beszél Kovács Balázs közéleti aktivista. Az animációs videó bemutatja, miért közös érdek, hogy a népszámláláson minél több magyar egyedül az első helyen regisztrálja magát magyarként.

“Többen is érezhetik úgy, akár udvariasságból, akár a szlovák állampolgárság, akár a nyelvtudás miatt, hogy a szlovák nemzetiség megjelölésével is kinyilvánítják a kötődésüket az országhoz, ahol élnek” – mondja Kovács Balázs. 

Hírdetés

Ez azonban veszélybe sodorhatja a nyelvi jogokat, a kulturális támogatásokat, mivel nem tudjuk, hogy a döntéshozók miként fogják értelmezni az eredményeket. Sőt, a magyarok országos súlyát is alááshatja.

Szlovákiában 2021 február 15. és március 31. között népszámlálást tartanak, melyen most először kettős kötődést is meg lehet jelölni, mégpedig oly módon, hogy a válaszadók rangsorolhatják melyik nemzetiséget tekintik elsődlegesnek és másodlagosnak. 

Ennek veszélyeiről beszél Kovács Balázs a videóban! Jó szívvel ajánljuk azok figyelmébe, akik haboznak és azoknak is, akik büszkén vállalják magyarságukat!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »