Legyetek imádkozó családok! – Sarlós Boldogasszony ünnepe Mátraverebély-Szentkúton

Legyetek imádkozó családok! – Sarlós Boldogasszony ünnepe Mátraverebély-Szentkúton

Sarlós Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva az együtt járók, a jegyesek, a fiatal házasok és a gyermeket várók zarándoklatát rendezték meg június 29. és július 2. között Mátraverebély-Szentkúton. A vasárnapi ünnepi szentmisét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke, Marton Zsolt váci főpásztor mutatta be, aki megáldotta a jelen lévő párokat is.

Június 29-én, szombat délután gyalogos zarándokok érkeztek nemzeti kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra, hogy Sarlós Boldogasszony ünnepén közösségben együtt imádkozzanak. A háromnapos búcsú során a zarándokok katekézist hallhattak, ünnepi szentmisén és körmeneten vehettek részt. A búcsú vasárnapján Marton Zsolt családreferens püspök mutatott be szentmisét, aki homíliájának elején Máriáról emlékezett meg. „A Boldogságos Szűz Mária egy titok hordozója. Áldott állapotban van. Meg akarja osztani ezt a titkot egy másik áldott állapotban lévő asszonnyal: rokonával, Erzsébettel. Életünk legnagyobb eseményei mind titkok, így a fogantatás, a szerelem, a házasság, a halál.”

Ezt követően a különböző életállapotokban lévőkhöz fordult, elsőként az együtt járókhoz és a jegyesekhez, kiemelve számukra a tisztaság erényének fontosságát. „A szerelem titkának bűvöletében éltek; jegyesekként már félig elkötelezetten, együtt járókként pedig az elköteleződés vágyával. Számotokra Szűz Mária példája nyomán a tisztaság bátor vállalását ajánlom, még ha meg is kell küzdeni érte.” A házasoknak hangsúlyozta, hogy kapcsolatuk az Atya és a Fiú egymás iránti szeretetének földi leképezése, a gyermekekre váró párokat pedig szeretettel biztatta: „Ne gondoljátok, hogy ebben az állapotban áldatlan és terméketlen a házasságotok! Még akkor sem, ha később sem lehet vér szerinti gyermeketek. Isten tudja, hogy a gondoskodás és termékeny szeretet milyen útjait kínálja föl nektek.”

Végül a püspök minden jelen lévő számára az imádság fontosságát hangsúlyozta, nemcsak egyéni, hanem családi szinten is. „Legyetek imádkozó családok! Tanítsátok meg gyermekiteket imádkozni, és imádkozzatok együtt! Egy magyar teológiai tanár, Mervay Miklós írja könyvében, hogy az együtt imádkozó család együtt is marad.”

Hírdetés

***

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Vendel Lajos/Nool.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »