Legalizálhatják a marihuánát Németországban

Legalizálhatják a marihuánát Németországban

Németországban a kormánypártok a koalíciós megállapodásukban rögzítették a kannabisz legalizálását. Ezalatt nem csupán a marihuánafogyasztás dekriminalizálását értik. A Scholz-kormány szabályozott piacot, a kannabisz ellenőrzött forgalmazásának megteremtését tűzte ki célul, vagyis azt, hogy a felnőttek az arra kijelölt üzletekben, fogyasztási céllal, szabadon vásárolhassanak marihuánát – írja a hvg.hu.

Szakértők szerint ez nemcsak a feketepiac visszaszorításában segíthet, hanem garantálja a minőségi szerhasználatot is, ami védi a fogyasztók egészségét, sőt a hozzáférhetőség szabályozásával a kiskorúak védelmét is biztosítja. De ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, sok tárgyalásra van még szükség.

A legfőbb illetékes ugyan a német egészségügyi minisztérium, de minden tárca működési területén adódnak idevonatkozó ügyek, amelyeket szabályozni kell – mondta a marihuána legalizálásának előkészítésével megbízott szövetségi biztos, Burkhard Blienert. „A szükséges intézkedések átívelnek a mezőgazdaságon, az ifjúságvédelemen, a rendőrségen, és nem érnek véget az adózással kapcsolatos kérdéseknél.”

Hírdetés

A kannabisz legalizálása Németországban a becslések szerint négymillió embert érinthet, többségük alkalmi fogyasztó.

Az egyik legfontosabb kérés az, hogy honnan szerezzék be az árut. A kannabisz-iparág képviselője, Dirk Heitepriem kevés esélyt lát a nemzetközi kereskedelemre és arra, hogy a németországi szükséges mennyiséget a régi kannabisztermelő országokból, például Marokkóból vagy Libanonból szerezhessék be.

„Ez ENSZ-egyezményekbe és európai szabályozásba ütközik” – érvel Heitepriem. „Feltételezzük, hogy kezdetben biztosan németországi termelésre lesz szükség. Ez egyrészt komoly beruházásokat igényel, másrészt legalább másfél-kétéves átfutást, amíg a szükséges termelési kapacitást elérjük.”

(hvg.hu)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »