Legálisan megszüntethető a rezsiszámla, napelemre ad pénzt az állam!

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

December 4-én ismertették a jövőre induló Napenergia Plusz Program részleteit. A projektben több mint 15 ezer háztartás kaphat támogatást napelemek és energiatárolók együttes telepítésére.
A pályázati kiírás alapján cikksorozatban mutatjuk be a program legfontosabb részleteit. Az előző részben a lehetséges résztvevők körét ismertettük, ezúttal a pályázat pénzügyi vonatkozásaival foglalkozunk. Az elszámolható költségek alapvetően három részre oszlanak. Az első csoportot előkészítés, pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége adja, ez a teljes projekt költségének maximum 20 százaléka lehet – ide sorolható többek között az áramszolgáltatói ügyintézés, a mérési tervek elkészítése vagy a mérőhely szabványosítása. A második csokrot az eszköz- és anyagköltség – napelem, inverter, tároló, segédanyagok stb. – alkotja, ami maximum a projekt teljes költségének 70 százaléka. Végezetül a munkadíj legfeljebb a teljes projekt költségének 30 százaléka lehet.

A pályázatra az előregisztráció 2024. január 15-én indul, sikeres előregisztrációt követően folyamatosan lehet becsatlakozni a keret kimerüléséig. A programban legfeljebb 5 millió forint nyerhető el, maximum az elszámolható költségek 66 százalékára – mindez azt jelenti, hogy önerőre is szükség lesz. A telepített napelemet minimum 4, maximum 5 kilowatt teljesítményű inverterrel, minimum 7,5, maximum 10 kilowattóra kapacitású tárolóval kell ellátni. A napelem panelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120 százaléka lehet. A programban kizárólag új, vállalkozó általi rendszerkiépítést támogatnak, meglévő rendszerek fejlesztését és saját kivitelezést nem. A teljes keretösszeg közel 76 milliárd forint lesz, a kormány úgy számol, hogy a pénz maximum 15 160 pályázó számára lesz elegendő. Az egyes projektek megvalósítására támogatói okirat hatálybalépését követő 24 hónap áll majd rendelkezésre.

Az elszámolhatóság feltétele a szolgáltatóval az új szerződés aláírása, valamint a szolgáltató általi mérőcsere, a mérő paraméterezésének elvégzése. Az előregisztrációs kérelmet az erre a célra létrehozott pályázati felületen kell benyújtani különböző mellékletekkel. Egy magánszemély egyszer vehet részt a pályázatban, ugyanarra az ingatlanra pedig nem lehet több támogatást elnyerni.

Több megoldást is választhatunk

Hírdetés

A támogatás folyósítását illetően több megoldás közül is lehet majd választani. Előlegfolyósítás esetén két lehetőség adott, az egyikben a vállalkozói előleg a vállalkozási szerződésben rögzített bruttó vállalási ár 34 százaléka, amelyet a nyertes teljes egészében önerőből fizethet a kivitelező részére, a kedvezményezett nevére és a beruházás címére kiállított díjbekérő alapján. A másik forgatókönyv, hogy a vállalkozói előleg a vállalkozási szerződésben rögzített bruttó vállalási ár 40 százaléka, amelynek teljes (bruttó) összegét, de maximum 3,5 millió forintot a programban eleve a kivitelező kap meg a kedvezményezett nevére és a beruházás címére kiállított és benyújtott díjbekérő alapján.

Időközi kifizetés esetén is két opció érhető el. Az A verzió lényege, hogy készre jelentéskor a kivitelező a vállalkozási szerződésben rögzített bruttó vállalási ár 80 százalékáról állítja ki a kedvezményezett nevére és a beruházás címére a részszámláját, amelynek a kedvezményezett által kifizetett előleggel csökkentett (bruttó) összegét, de legfeljebb 4 millió forintot a támogató folyósítja engedményezéssel a kivitelező részére. A B forgatókönyvben a készre jelentéskor a kivitelező a szintén 80 százalékról állítja ki a számlát, viszont itt a támogató a számla összegéből az előleg támogatástartalmával csökkentett támogatási összeget folyósítja engedményezéssel a kivitelező részére.

Záró kifizetés esetén az elosztóhálózat üzemeltető általi átvétel és üzembe helyezés igazolását követően a kivitelező a vállalkozási szerződésben rögzített bruttó vállalási ár 20 százalékáról állítja ki a végszámláját, amelynek teljes (bruttó) összegét, de maximum 1 millió a támogató folyósít engedményezéssel a kivitelező részére. A másik opció, hogy a kivitelező hasonló módon állítja ki a végszámlát, amelynek 66 százalékos támogatástartalmát, de maximum 1 millió a támogató folyósít engedményezéssel a kivitelező részére. A Pályázó által fizetett egyéb költségekről (pl. csatlakozási díj) szóló számlák támogatástartalma közvetlenül a pályázó részére kerül folyósításra.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »