Legalább 46 halálos áldozata lehet a kirgiz-tádzsik határvillongásnak

Legalább 46 halálos áldozata lehet a kirgiz-tádzsik határvillongásnak

A helyi hatóságok szerint a Kirgizisztán és Tádzsikisztán határánál nemrég történt összecsapásoknak legkevesebb 46 halálos áldozata van, több százan megsebesültek, és házak tucatjai semmisültek meg, vagy váltak lakhatatlanná.

A térségben évek óta nem került sor ilyen súlyos incidensekre, a BBC.com szerint több mint 100 ingatlan – iskolák, üzletek, határellenőrzési pontok és rendőrőrsök – pusztult el a harcokban. A brit közmédia által közölt fotók tanúsága szerint több faluban leégtek, összedőltek a lakóházak.

Hírdetés

Eddig több mint 10 ezer embert evakuáltak a kirgiz Batken régióból, miután a határmenti, vitatott fennhatóságú vidékeken összecsapásokra került sor. A határnál kirgizek és tádzsikok kövekkel estek egymásnak, miután a tádzsikok megfigyelő kamerákat telepítettek a Golovnoj vízgyűjtőhöz. A vízgyűjtőt mindkét fél a sajátjának tartja. A kődobálás után a katonák is beavatkoztak, az incidens pedig fegyveres konfliktussá eszkalálódott. Az esetre még csütörtökön került sor, szombat este a két ország megállapodott a tűzszünetben.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »