Lecsapott Orbánék furkósbotja

Lecsapott Orbánék furkósbotja

Lecsapott Orbánék furkósbotja Kulcsár Péter2024. 06. 27., cs – 16:22

Vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó oknyomozó portál és a Transparency International (TI) Magyarország ellen.

A Fidesz-káder Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint külföldről is finanszírozott szervezetként a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytat az Átlátszó és a TI. A hivatalnak nyomozati és szankciós jogköre nincs, csak vizsgálódhat. Ehhez viszont adatokat kérhet be – rengeteg adatot. Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy az Orbán-kormány furkósbotjának szánt hatóságot nem a külgazdasági és külügyminisztérium elleni orosz hackertámadás, hanem az ellenzéki politikusok, a korrupcióellenes szervezetek és az oknyomozó portálok zavarják leginkább. A Szuverenitásvédelmi Hivatal egyébként még áprilisban vizsgálatot indított az ellenzék fő erejének számító Magyar Péter ellen is…

Hírdetés

„Korrupció ellen küzdő civil szervezetként tevékenységünk, feltáró, elemző és jogvédő munkánk sikere, sőt talán a puszta létezésünk is fenyegeti az Európai Unió legkorruptabb kormányzatát működtető Orbán-rendszert” – írja a Transparency International Magyarország. A hivatal működését, miként az azt megalapozó törvényt is alaptörvényellenesnek tartják. Hozzátették, a hivatalnak is feltűnhetett volna, hogy a kérdései túlnyomó többségére a választ megtalálja a TI honlapján, valamint a mindenki számára hozzáférhető nyilvános kiadványainban. A Transparency International arra emlékeztetett, hogy több más civil szervezettel együtt többször hangsúlyozták: a hatalom szándéka, miszerint a nemzeti szuverenitás állítólagos védelmének ürügyén tovább támadja a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket, ellentétes az Alaptörvénnyel és az EU alapvető értékeivel.

A másik érintett, az oknyomozó Átlátszó azt írja: „A vizsgálat keretében 11 kérdést kaptunk: ezek egy része bárki számára megismerhető adatokra vonatkozik (társasági szerződés, pénzügyi beszámolók és közhasznúsági mellékletek), más része a könyveléssel kapcsolatos információkat kér (főkönyvi kivonatok, bankszámlakartonok), harmadik része pedig a pénzügyi beszámolóink kiegészítő mellékleteiben szerepeltetett nemzetközi donor szervezetektől kapott támogatásokkal kapcsolatos.”

(444, Prop, Npsz)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »