Leállt egy időre a kőolajszállítás Magyarország felé a Barátság vezetéken – a nap hírei

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot az Európai Parlament.

Megindult a kőolaj szivattyúzása a Barátság kőolajvezeték korábban leállított ukrajnai szakaszán – közölte az orosz Transznyefty. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetés után nem sokkal korábban arról beszélt: számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot. Az orosz Transznyefty szóvivője azt mondta, hogy az átmeneti leállás után Csehországba és Szlovákiába irányuló szállítás folyamatos, és Fehéroroszországból Ukrajna felé is zavartalan az olaj továbbítása.

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, csökkenés Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Szegeden, Szolnokon és Veszprémben tapasztalható. A múlt héten 4098 új koronavírus fertőzöttet igazoltak Magyarországon, 61 beteg halt meg a kór szövődményeiben. Az új esetszám egy hét alatt 7,5 százalékos visszaesést jelent, utoljára június végén volt ennél alacsonyabb az adat. A kórházban ápoltak száma viszont egy hét alatt kis mértékben, 3 százalékkal emelkedett: jelenleg 770 embert kezelnek koronavírussal kórházban, 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot az Európai Parlament. Az állásfoglalás szerint az Oroszországi Föderáció által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása az ukrán lakosság elleni terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát. A dokumentum szerint az Európai Parlament Oroszország még szélesebb körű nemzetközi elszigetelését várja az Uniótól, és sürgeti az újabb uniós szankcióscsomag életbe léptetését. A Fidesz képviselői nem szavazták meg az állásfoglalást.

Lengyelországban, Magyarországon és Romániában emelkedtek a legkevésbé az energia- és gázárak az EU-ban az idén január és október között. A lengyel gazdaságkutató intézet kimutatása szerint az EU-ban a villamosenergia átlagára 45 százalékkal, a földgáz ára pedig több mint 90 százalékkal emelkedett az előző évihez képest a vizsgált időszakban. A kutatás szerint a válság hatásai ellen bevezetett kormányzati támogatások több mint 10 százalékkal csökkentették a gázárakat a háztartások számára az uniós országokban, ahol együttesen 573 milliárd eurót tesz ki az árak mérséklésére elkülönített támogatások összege.

Hírdetés

Az Európai Parlament szerint Szerbiával csak akkor folytatódhatnak az Európai Uniós csatlakozási tárgyalások, ha az ország igazodik az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciókhoz. Az ajánlásában kiemelik azt is, hogy a megkezdett csatlakozási tárgyalásokat 2030-ra le kell zárni az uniónak és meg kell reformálnia az új tagok felvételénél alkalmazott döntéshozatali folyamatot. A határozat szerint, és az egyhangú döntést minősített többségi döntéshozatallal kellene felváltania. Az EP-képviselők véleménye szerint a bővítési folyamat előterében a demokratikus reformoknak és a jogállamiságnak kell állnia.

Romániában kiterjesztette a kormány ársapkarendeletét a parlament. A képviselőházban elfogadott módosítások értelmében az árkorlátozás a következő három fűtési szezonra lesz érvényes. A villamos energiánál a fogyasztás függvényében négy tarifát állapítottak meg, a gáz esetében pedig más-más árat fizetnek a lakossági és az ipari fogyasztók januártól.

Megérkezett Németországba az első olyan hajó, amely képes a cseppfolyós gáz földgázzá alakítására. A szükséges előkészületek után a hajót a Lubmin nevű ipari kikötőjébe szállítják, ahol úszó LNG-terminálként fog működni. A Deutsche Regas tájékoztatása szerint a lubmini terminál december 1-jére lesz üzemkész. Németország egyebek mellett hajóval szállított LNG-re támaszkodik az orosz vezetékes gáz kiváltására, és több terminált is épít ehhez az importhoz. A tervek szerint az első LNG-tankerek januárban érkeznek Németországba.

A skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról – erről döntött a brit legfelsőbb bíróság. A skót kormány a nyáron kért állásfoglalását arról, hogy a skót törvényhozás a brit kormány hozzájárulása nélkül is megalkothatja-e az újabb függetlenségi referendumhoz szükséges jogszabályokat. A legfőbb brit jogi fórum indoklása szerint az újabb népszavazás olyan hatásköröket érintene, amelyeket a skóciai autonómiáról szóló törvény meghagyott a brit parlament és a brit kormány döntési felelősségi körében.

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat. A makói képviselő-testület által 2001-ben alapított díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a szakmai kuratórium javaslata szerint a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. Az elismerést Páger Antal születésnapjához, január 29-hez közeli napon adják át a makói Hagymaházban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »