Lassan stabilizálódik az árvízhelyzet Délnyugat-Lengyelországban – de még nem múlt el a veszély

Lassan stabilizálódik az árvízhelyzet Délnyugat-Lengyelországban – de még nem múlt el a veszély

A délnyugat-lengyelországi Wrocławban tovább csökkent az összes folyó vízszintje, bár még mindig a riasztási szint felett van. A legnagyobb átszivárgási kockázatú területeken a gátakat megerősítették, és ezeket a szakaszokat folyamatosan figyelik a hatóságok.

A Lengyel Meteorológiai és Vízgazdálkodási Intézet szerint az Odera folyón érkező árhullám a sziléziai Brzeg Dolny városban tetőzik, több mint 3 méterrel a riasztási szint felett.

Késő estig homokzsákokat helyeztek el a gátak stabilizálására a város szélén. Az akcióban 50 tűzoltó, 100 területvédelmi katonai erő tagja, valamint önkéntesek és a helyi lakosság vett részt.

Hírdetés

Jelenleg fennáll a veszélye annak, hogy az Odera folyó gátrendszere átszakad Głogównál és Nowa Sólnál, így a Wrocław és Nowa Sól közötti települések továbbra is „viszonylagos veszélyben” van.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium eközben segítséget ígért a katasztrófa sújtotta területek lakosságának. A minisztérium három prioritást határozott meg: a károk megbízható felmérése, az átlátható segélyelosztási rendszer, és rendkívüli támogatás igénylése az Európai Bizottságtól a mezőgazdasági termelők számára. A minisztérium munkatársai már elkezdték a károk felmérését. Az áldozatok megsegítését a Mezőgazdasági Tanácsadó Központok koordinálják.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »