Danko további változásokat eszközölne a konszolidációs csomagban

Danko további változásokat eszközölne a konszolidációs csomagban Mészáros Richárd2024. 09. 22., v – 14:30

Andrej Danko, az SNS elnöke további módosításokról kíván tárgyalni a konszolidációs csomag kapcsán. Többek között az idegenforgalmi adóval, a kulturális és sportrendezvények belépőivel, valamint az éves autópálya-matricák árával kapcsolatban. „Küzdeni fogok, de nem azért, hogy Robert Fico (Smer) megbukjon, ez nem érné meg nekem” – hangsúlyozta vasárnap a TA3 V politike című vitaműsorában.

Danko kiemelte, hogy egyik legfontosabb célja az idegenforgalmi adó öt százalékra történő csökkentése lesz. „Holnap egyeztetést tartok a sport- és kulturális rendezvények belépőjegyeiről, ahol szintén az öt százalékos adó megtartása a cél” – mondta. Hozzátette, hogy az éves autópálya-matricák árával kapcsolatban is tervez lépéseket. „Úgy gondolom, jobb lenne, ha a tíznapos és havi matricák árát nem csökkentenénk, és meghagynánk a jelenlegi áron” – nyilatkozta. 

Hozzátette, bár nem ért egyet minden intézkedéssel, a konszolidáció kompromisszumokat követel. „Számomra kisebb rossz ebben a kormányban maradni, mint megengedni, hogy a Progresszív Szlovákia ugyanazt tegye, amit Ódor egész évben folytatott az országban” – tette hozzá Danko.

Hírdetés

Az SNS elnöke nagyobb megszorításokat vár a védelmi és egészségügyi minisztériumoktól. Ismét élesen bírálta Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi minisztert, mondván: „itt egyszerűen hiányzik az átgondolt tervezés, és ki kell mondani, hogy az egészségügy a legnagyobb pénznyelő”, míg egyre élesebb konfliktus bontakozik ki az állam és a magánszektor között. Kritikával illette Denisa Saková (Hlas) gazdasági minisztert is, aki szerinte nem volt képes megfelelően kezelni az energiatámogatási rendszert. Emellett bírálta Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi minisztert, aki mint mondta, makacsul ragaszkodik a 13. nyugdíjhoz és a szülői pótlék eltörléséhez.

Tomáš Valášek (Progresszív Szlovákia) egyetértett Danko miniszterekkel szembeni kritikájával. „Nem hiszem, hogy szebben tudnám megfogalmazni Dolinková miniszter asszony ügyeskedéseivel kapcsolatos bírálatot, mint ahogy azt a koalíciós parlament alelnöke tette. Köszönöm neki, és csatlakozom az érvekhez. Emlékeztetnék rá, hogy a parlamentben még mindig van egy indítvány Dolinková visszahívására, így lehetőségünk van további lépésekre” – mondta. Danko azonban jelezte, hogy az SNS nem támogatja az indítványt. „Az önök javaslata alapján nem válthatjuk le Dolinkovát, de higgyék el, hogy van politikai nyomás. Továbbra is elvárom, hogy a Hlas új vezetője lépéseket tegyen az ügyben” – tette hozzá.

Valášek rámutatott, hogy a javasolt konszolidációs intézkedések évente átlagosan ezer euróval terhelik meg a családok költségvetését a plusz adók miatt. Elismerte, hogy Dankónak sikerült több kedvezményt is elérnie pártja által vezetett minisztériumokban, ahogy azt is, hogy a koalíció kompromisszumokat kellett, hogy kössön az intézkedések kidolgozása során. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a konszolidáció szükségessége nem csak az előző kormány, hanem több korábbi kormány gazdaságpolitikájának következménye. Ennek kapcsán pedig megjegyezte, hogy a jelenlegi koalíció pártjai több korábbi kormány tagjai is voltak.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »