Lassan elveszik tőlünk nem csak a készpénzes, de még a bankkártyás fizetés lehetőségét is

Lassan elveszik tőlünk nem csak a készpénzes, de még a bankkártyás fizetés lehetőségét is

Végképp befellegzik a régi fizetési módoknak, a készpénzes fizetést elfelejthetjük, de nemsokára bankkártyákkal és okosórákkal sem fizethetünk már.

Egyre gyakoribb a mobiltelefonnal, órával vagy más ékszerrel történő fizetés, ezeket az új lehetőségeket a járvány idején kezdték az emberek intenzívebben kihasználni. Nálunk is egyre gyakrabban beszélnek az online fizetés leegyszerűsítéséről, például külföldön néhol már ujjlenyomattal is fizethetünk.

A digitális fizetések jelentős fellendülésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben.

Míg 2013-ban a plasztikkártyáknak még nem volt versenytársuk, ma már az üzletekben is lehet vásárolni telefonok, okosórák vagy akár a szükséges chippel felszerelt ékszerek, ruhák segítségével is.

A banki problémák miatt lehetőség nyílik az olcsóbb vásárlásra – mondta Róbert Kopál, az Értékpapír-kereskedők Szövetségének igazgatója a HNtelevíziónak adott interjújában. Miközben a bolti fizetés egyszerűbbé vált,

az online fizetések több mint 70 százaléka továbbra is a kártyaszám és egyéb adatok megadásával, majd a fizetés engedélyezésével kezdődik,

és ha ez nem sikerül, kezdhetjük elölről a folyamatot. Sok vásárlás így kudarccal végződik. Ez azonban az idei évtől megváltozik.

A Mastercard és a Visa a Click to Pay nevű újdonsággal érkezik a szlovákiai piacra, amely egyszerűsíti a virtuális térben történő vásárlást, és az Apple Payhez vagy a Google Payhez hasonló szolgáltatásokat nyújt.

Luděk Slouk, a Mastercard termékekért és megoldásokért felelős igazgatója szerint a szolgáltatás javítja és egyszerűsíti az online vásárlást.

A fő előnye a nagyobb biztonság. Ráadásul kényelmes is, mert csak kiválasztjuk digitális kártyát, és már nem is kell átírnunk ​​a banki adatokat”

– mondta.

Úgy működik majd, mint a ChatGPT

Az egész folyamatot az úgynevezett tokenizációs megoldás teszi lehetővé, vagyis az érzékeny fizetési adatok lecserélése az úgynevezett tokenre, ami véletlen számjegyekből generált számsor, és előre meghatározott algoritmusok segítségével jön létre.

Hírdetés

A kereskedő így nem férhet hozzá az érzékeny adatokhoz, csak a kigenerált tokent látja.

Hasonló elven működik a népszerű ChatGPT modell is. „Amint feltesszük a kérdést, az tokenekre bomlik, amelyekkel aztán a mesterséges intelligencia dolgozik. A végén pedig megkapjuk a megfelelő választ. Csak ezt követően jelenik meg a válasz betűk vagy számok formájában” – magyarázza a folyamatok működését Andrea Guľová, a Verisoft Slovakia technológiai vállalat menedzsere.

Az új fizetési módokra való átállást a globális trendek diktálják.

Már három éve 6,9 ​​milliárd volt a mobiltelefonok száma a világon. Összességében 2020-ban körülbelül 18 milliárd olyan eszköz volt, amely képes csatlakozni az internethez. 2025-re a jelenlegi becslések szerint a számuk 50 milliárdra emelkedhet.

A Google és az Apple egyengette az utat

Az úgynevezett tokenizációs folyamat 2014-ben indult. Már akkor arról kezdtek beszélni a nagyobb játékosok, hogy hogyan nézzen ki egy szabványos folyamat, hogy minden résztvevő megbízhasson benne.

Az első hét év gyenge volt a kihasználást tekintve Szlovákiában – az új fizetési mód csak most vált ismertté.

Az Apple Pay és a Google Pay egyengette az utat a kezdetekben. Ezt követően a telefonok mellett más eszközök, például órákkal és karkötőkkel is lehetővé tették a fizetést.

A kelet-közép-európai régióban a Visa 100 millió tokent bocsátott ki. Andrea Guľová hozzáteszi, az egész rendszer biztonsága abban rejlik, hogy minden féltől tanúsítást igényel, vagyis azoktól, akik működtetik és jóváhagyják a token kiadását. „Ezért nem is lépett a Xiaomi Pay a piacunkra, mert minden folyamaton át kellett volna mennie” – magyarázta.

Ujjlenyomatos vagy autós fizetés

Hogy hol tart majd a digitális fizetés néhány év múlva, nehéz megjósolni. Az implementációs folyamatok eddig lassabbak voltak, mint a megvalósításukra vonatkozó ambíciók. Az elmúlt években azonban a világjárvány nagymértékben hozzájárult a fellendülésükhöz, ami jobban hozzászoktatta az embereket, hogy az otthon kényelméből vásároljanak.

Jelenleg számos innovatív fizetési mód létezik a piacon, a fiókjait akár egy helyről is kezelheti. Ilyen alkalmazást kínál például az Ultima Payments cég.

Az online fizetés mellett azonban különféle érdekes kísérleti projektek is játékban vannak. Kísérleteket végeztek például egy intelligens hűtővel, amely újratölti magát, és megrendeli a hiányzó élelmiszereket a háztartásban. De ismertek az autógyártók ilyen irányú ambíciói is, például a Mercedes Pay alkalmazás segítségével közvetlenül a fedélzeti számítógéppel lehetne fizetni.

Úttörőnek számít e téren az Amazon, amely több Amazon Go üzlettel is rendelkezik már az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Ez egy olyan üzletlánc, ahol a forgókapu bejáratánál végigpásztázzák a vásárlót, ezt követően csak a kosarunkba kell rakni a szükséges árut és már távozhatunk is.

A fizetés az Amazon-számlánkról történik, és csak egy értesítést kapunk arról, hogy mit vásárolt.

Egy másik koncepció az Amazon One, amely ujjlenyomatos fizetést tesz lehetővé, miközben a biometrikus adataink tokenné alakulnak. Ez az elgondolás azonban Amerikában politikai ellenállásba ütközik, mert a szenátorok nem akarják, hogy ezeket az adatokat a felhőben tárolják. Egyes éttermekben azonban hamarosan elérhető lehet ez a lehetőség is, már ha a politikusok megszavazzák.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »