Lantos Csaba: nagybefektető érkezik miniszteri posztra

Lantos Csaba: nagybefektető érkezik miniszteri posztra

A leendő energetikai miniszter korábban a bankszektorban dolgozott, majd saját befektetéseit felügyelte, de 2010 óta a MET Holding AG elnöke is.

Hétfő délben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Palkovics László távozik a kormányból, a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, az egyes feladatait szétosztják a Gazdaságfejlesztési, az Építési és Beruházási, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium között.

Emellett új energetikai minisztérium alakul, amit Lantos Csaba vezet majd, a tárca feladata az energiapolitika egységes irányítása lesz.

Hírdetés

Lantos Csaba eddig üzletemberként volt ismert, de az energetika nem áll távol tőle. A miniszterjelölt, aki Gulyás Gergely bejelentése szerint vasárnap állapodott meg az új megbízatásáról Orbán Viktor miniszterelnökkel, 1962. január 28-án született, Hódmezővásárhelyen és Nyíregyházán nőtt fel. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, ahol a Rajk László Szakkollégium tagja volt, többek között Hernádi Zsolt társaságában, vele a szakkollégium alatt közös kisszövetkezetben is dolgozott – derül ki a Pénzcentrum korábbi cikkéből.

Lantos Csaba a diplomázás után nem sokkal az akkor alakuló kétszintű bankrendszerben kezdett dolgozni. Előbb kötvényekkel foglalkozott a Budapest Bankban, ide Járai Zsigmond vitte dolgozni, majd pedig a Simor András vezette Creditanstalthoz került, mely intézménynek, amelynek (immár CAIB néven) 1997-től az első számú vezetője lett. Innen következett 2000-ben az OTP, ahol a lakossági területért felelős vezérigazgató helyettes, a retail terület vezetője volt egészen 2007-ig.

Emellett 1990 és 2011 között a Budapesti Értéktőzsdét alapító Tőzsdetanács tagja, a BÉT felügyelőbizottságának elnöke volt, 1993 és 2015 között a KELER igazgatóságának elnöke volt. A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, volt elnöke. 2007 óta saját befektetéseit irányítja, többek között az egészségügy és az élettudományok területén aktív. 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja.

A saját LinkedIn-profilja szerint főállásban a Lantos Vagyonkezelő Zrt. elnöke, tehát eddig elsősorban a sajt befektetéseit felügyelte, most a teljes energetikei szektor irányítása lesz a kezében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »