Különleges torták Gilpert Beatrixtól – Az alkotás szabadsága

Különleges torták Gilpert Beatrixtól – Az alkotás szabadsága

Úgy tartják, hogy a gasztronómia művészi szinten is űzhető. S ha van olyan terület, ahol ez a rafináltan megkomponált ízek, gondosan összeválogatott összetevők mellett különleges látvánnyal is társul, az a cukrászat, azon belül is a torták birodalma.

A beregszászi Gilpert Beatrix nyolc évvel ezelőttig nem is gondolt arra, hogy cukrász legyen, ma pedig igazi különlegességek kerülnek ki kezei közül. Kérhetők tőle kicsiknek mesefigurával, nagyobbaknak elegáns gyöngyökkel, vagy a férfiaknak autómárkával ellátott dekorációk, ő legjobb tudása szerint teljesíti a kívánságokat. Vele beszélgettünk tervekről, kihívásokról.

– A középiskola befejezése után közgazdásznak tanultam, majd sikerült is elhelyezkedni a szakmámban.

Tartalmas időszakot élhettem meg. Majd úgy nyolc évvel ezelőtt a keresztlányom születésnapjára készülődtünk, én pedig elhatároztam, hogy megajándékozom egy tortával. Több videót is megnéztem az interneten, hogy díszítésként hogyan lehet házilag elkészíteni a marcipánt, majd a kész terv után összeállítottam a tortát. Ez annyira megtetszett, hogy ezután családtagjaim, barátaim szülinapjára is tortát sütöttem.

– Úgy gondolom, bármibe is kezdünk bele, előbb tanfolyamokon kell részt vennünk, hogy professzionális munkát tudjunk végezni. Én is így voltam ezzel. Az első tortám után elvégeztem egy tanfolyamot, majd aztán kezdtem el megrendelésre készíteni a süteményeket. Az évek során mindig fejlesztettem magam. Körülbelül kilenc képzésen vettem már részt, ahol megtanultuk például, hogyan lehet kiegyeníteni egy tortát – elárulom, ez az egyik legnehezebb része a tortakészítésnek –, aztán megtanultuk még, hogyan lehet 3D-s dekorációkat, autókat, csokoládéból készült virágokat, figurákat készíteni.

– Nagyon kritikus vagyok önmagammal szemben, és amikor elkezdtem rendelésre készíteni, sokat aggódtam. Izgultam, hogy a megrendelőnek is a kedvére legyen a munkám. Kezdetben minden szakma nehéz. Bele kell jönni, ki kell alakítani a saját stílust, de egy idő után már rutinból jönnek a megoldások.

Hírdetés

– Ma már szinte minden ünnepi alkalomra kérnek tortát. Ilyen a születésnap, keresztelő, leánybúcsú, ballagás, esküvő. A megrendelő ízlésétől függ, hogy milyen is lesz az elkészült édesség. Van, aki a csokival és mogyoróval töltöttet szereti, van, aki a gyümölcsöset, a kissé savanykásabb ízeket kedveli. Minden alkalommal jól átbeszéljük a vásárlóval, hogy mit is szeretne, ő elmondja az igényeit, én pedig, hogy hogyan tudom ezt a legjobban megvalósítani. A klasszikus, elegáns, virágokkal és gyöngyökkel díszített mindig is divat marad.

Ezeket lányos szülinapokra, leánybúcsúkra, esküvőkre szokták kérni. Persze vannak az extrémebbek is, férfiaknak autós dekorációval, de készítettem már több 18+ külsejű tortát is. Szeretem, hogy ilyen változatos munkám van, sosem készítek két egyforma darabot. A legextrémebb, úgy gondolom, a kisfiam zombi tortája volt. Szerintem nagyon csúnya volt, de a gyerekek odavoltak érte.

– Körülbelül két nap alatt állítok össze egy tortát. Első nap megsütöm, majd bekeverem a krémet. Ezt hagyni kell állni, hogy majd szépen formázható, díszíthető legyen. Másnap pedig összeállítom, kicsinosítom a tortát. Az emeletes torták szállításánál nagyon kell vigyázni, ilyenkor mindig izgulok, hogy össze ne törjön. A legnagyobb menyasszonyi tortám 27,5 kg-os volt. Rengeteg kihívással találtam szembe magam akkor. Azt három nap alatt készítettem el. Ilyen nagy tortáknál az egyes rétegeket külön szállítom le, és a helyszínen állítom össze a teljes tortát.

– Mindig igyekszem a tudásom legjavát nyújtani. A megrendelőim elégedett pillantása örömmel és büszkeséggel tölt el. Mint említettem, egykoron nem gondoltam, hogy cukrász leszek, de ma már el sem tudnám képzelni, hogy mást csináljak. Imádom minden percét. A férjemmel két gyermek szülei vagyunk, így nem mindig könnyű a munkát a magánélettel összeegyeztetni, de szerencsére a családom mindig mindenben támogat.

– Kezdőknek szoktam tartani kisebb képzéseket. Ilyenkor az alapokat tanítom meg: hogyan kell megsütni a piskótát, megfőzni a krémet, hogyan kell összeállítani, kiegyenesíteni egy tortát. A dekoráció alapjait is megmutatom nekik, valamint poharas desszerteket szoktunk készíteni. Mivel a különböző receptek megtalálhatóak az interneten is, én inkább a díszítésre irányatom a figyelmet. Emellett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrumának cukrász szakos hallgatóit is tanítom. Örülök, hogy nagyon szorgalmas és tehetséges tanítványaim vannak.

– Ezután is szeretnék továbbiképzéseken részt venni, még inkább bővíteni a tudásomat. Az évek során újabbnál újabb technikák jelennek meg, amelyekkel nekem is lépést kell tartanom. Folytatom a tortakészítést, a tanítást, és reménykedem, hogy a megrendelőim ugyanolyan lelkesen fogadják az általam készítettek desszerteket, mint eddig.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »