Különleges pünkösdi programok a bakonybéli bencés monostorban

Különleges pünkösdi programok a bakonybéli bencés monostorban

Népzenével, jazzkoncerttel és gyerekprogrammal készül a pünkösdi hétvégére a Szent Mauríciusz-monostor, amely részben megnyitja kapuit a vendégek előtt. Június 3. és 5. között olyan alkotók lépnek fel Bakonybélben, akik a művészet közösségformáló erejét is megmutatják. Az eseménysort a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.

Dés András az erdő atmoszférája és az akusztika miatt indult el a Bakonyba három zenésztársával és egy hangmérnökkel 2019 nyarán. Hangszert nem vitt magával – az ott talált köveket, faágakat, csigaházakat szólaltatta meg, időnként pedig kisegítette őket egy-egy madár. „…mindig is a spontaneitás vonzott, amikor az ember zeneileg kockázatos és meglepő helyzetekbe viszi bele magát és zenésztársait. Amikor nem tudsz felkészülni a következő pillanatra. A nagy dolgok a peremvidékeken történnek” – mondja Dés András.

Fenyvesi Márton gitárossal, Ávéd János szaxofonossal, Szandai Mátyás nagybőgőssel és Szabó Viktor hangmérnök segítségével elkészítette az einschliesslich című albumot, amelyet az első pandémiás lezárás előtt mutattak be. „Az erdő (…) része volt az alkotási folyamatnak, a lombok suhogása, az erdei élőlények neszezése párbeszédbe lép a zenével.”

A spontán lemezt most Bakonybélben szólaltatják meg a pünkösdi hétvégén. Dés András és az Erdőkerülő Quartet június 4-én a Kultháló egyik bázisát képező Szent Mauríciusz-monostorban játszik. 

*

A Kultháló program keretében a bakonybéli bencés monostorban június 3 és 5. között olyan alkotók lépnek fel, akik a művészet közösségformáló erejét is megmutatják. Így a pünkösdi programokba is bekapcsolódhatnak a helyiek és a látogatók.

Hírdetés

A vajdasági Bakos Árpád Trió Kárpát-medencei népdalokat ad elő. Kodály Zoltán 100 éve Bakonybélben járt, ahol népdalokat gyűjtött – ezeket tanulja a Szent Mauríciusz Kórus egy ideje; most hangszeres kísérettel, Bakos Árpád és az Etnocor együttesnek köszönhetően szólaltatják meg őket. Június 3-án 18.30-kor közös próbát, éneklést tartanak a közösségi házban, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. (A teljes anyagot augusztus 7-én, egy flashmob keretében adják elő a bakonybéli templom előtt, a szentmise után.)

A programsorozatban Novák Erik filmrendező, festőművész június 4-én és 5-én festészeti workshopot tart.

Június 5-én este Godard, Ravel, Debussy és Feraud műveit szólaltatja meg Forrás című közös koncertjén a Junior Prima Díjas Anasztázia Razvaljajeva hárfaművész és az Artisjus-díjas Illés Eszter fuvolaművész. A hangverseny mottója nemcsak a természet csodás jelenségére utal, hanem a kezdetekre, az eredetre, melyek meghatározták a művek létrejöttét. A lírai hangvételű hangverseny alkalmával a művészek bemutatják a két szóló hangszert, továbbá a darabok zeneszerzőivel, valamint a darabok háttértörténetével is megismerkedhet a közönség.

Vasárnap a Pannonhalmi Bencés Gimnázium volt és jelenlegi tanáraiból és diákjaiból álló Bencés Big Band swing, latin, funky örökzöldeket és mai slágerekkel szórakoztatja a közönséget.

A HolddalaNap zenekar egy palóc legenda nyomába ered – koncertjükön magyar népdalok, versfeldolgozások, felnőtteknek és gyerekeknek szóló énekek segítségével keresik pünkösd titkát.

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz Monostor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »