Különleges építészeti műemléket fedeztek fel az ipolysági zsidó temetőben

Különleges építészeti műemléket fedeztek fel az ipolysági zsidó temetőben

Az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása során fedezték fel az elmúlt napokban a temető falába beépített kohanita kaput és erkélyt. A vallási szertartás helyszínéül szolgáló építmény meglétéről csupán az idősebb ipolyságiak némelyike tudott. A múlt értékekénk az egyedi kivitelezésű kohanita kapu és erkély megmentésén dolgoznak a helyi önkéntesek és a múzeum munkatársai.

Kapusta Krisztína vezetésével egy lelkes csapat immár sokadik hónapja tevékenykedik a Homok városrészben található zsidó temető kitisztításán. A munkálatok során, május végén a túlburjánzott növényzet alatt felfedezték a temető egykori kohanita kapuját és a hozzá tartozó erkélyt. A tisztítás során fokozatosan került elő a betonépítmény a korláttal, s a kapuból felvezető négy lépcsőfokkal.

– tájékoztatta a Felvidék.ma portált Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa, a  budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hallgatója. Mint hozzátette, a tágabb régióban csupán a balassagyarmati és a lévai zsidó temetőben volt hasonló építmény.

A műemléket az elmúlt évtizedekben alaposan benőtte a növényzet. A betonból készült talapzaton több tíz centiméteres talajréteg alakult ki, melyen bokrok és facsemeték nőttek. A munkátok során sikerült kitisztítani az erkély talapzatát, valamint a lépcsőfokokat. Az erkély jellemzően kőanyagból és betonból készült. Az erkély korlátja szintúgy betonból van, két kiszögelésében egy-egy oszlop zárta a korlátot, melyek az idők során leomlottak. Vélhetően míves kivitelezésű oszlopok voltak, ezt bizonyítja az erkélyen és az építmény közvetlen közelében talált oszlopfedő, csúcsdíszes lapok. A kohantia erkélyen a becslések szerint akár 10-12 személy is elfért.

Az utcáról egy míves kovácsoltvas kapu nyílik a lépcsőkre, melyet ugyancsak kikezdett az idő vasfoga. A közeljövőben szeretnék helyreállítani a rozsdás kaput, új pléhezéssel, illetve festéssel.

Mindenképpen szeretnék megmenteni a műemléket. Ennek érdekében már kitisztították az erkély közvetlen környezetét. A kapu mellett szeretnék az erkély állagmegőrző munkálatait is elvégezni. Emellett a temető kőkerítésén egy kétnyelvű tábla is jelezné a történelmi mementóként álló kohanita kaput.

Az említett temetőrészt lelkes, a helytörténet iránt érdeklődő önkéntesek tisztították meg. Kapusta Krisztina mellett Kohn Tibor, Fógel Andrea, valamint Herczeg Róbert vett részt a feltáró jellegű tisztításban.

Hírdetés

A kohaniták papi személyek, Mózes testvérének, Áronnak a leszármazottai. Feladatuk egykoron a templomszolgálat és a hívek megáldása volt. A tisztség születési jog alapján apáról fiúra öröklődik a zsidó közösségeken belül.

Nagyon fontosnak tartották a rituális tisztaságot, ezért a kohaniták nem érhettek halotthoz, valamint a temető területe is tisztátalan földnek számított számukra, ahová nem léphetett be.

Temetéskor a temetőn kívülről a kapun keresztül közelítették meg az erkélyt, ami nem számított a temető részének, így nem szegték meg a szakrális szabályokat.

Erkély helyett számos temetőben a kapu mellett egy kis benyílót, kővel fedett területet alakítottak ki. Részben a szigorú szabályok miatt is a kohanitákat a temető egy bizonyos részén, a kapuhoz közeli részen temették el. A kapu elhelyezése leginkább a terepviszonyoktól függ. Több helyen a temető legmagasabb pontján helyezték el, így erkély építése nélkül ráláthattak a sírjaikra a kohének.

Az ipolysági status quo temető középső részén leljük a kohanita sírok sorát. A sírjeleken külön szimbólum, áldást osztó kéz jelzi a szakrális tisztséget. Ezt a jelképet csakis kohén sírokon láthatjuk. Az említett temetőben végzett feltárás eredményeként jelenleg közel húsz kohén sírról tudunk – jegyezte meg a tisztításban tevékenykedő Kapusta Krisztina.

Ipolyságon 1850 táján jelent meg a zsidóság. Ezt követően jött létre a Homok városrészben található temető. Vélhetően a kohanita kaput is ekkortájt építhették. A 20. század első évtizedéig ezt a temetőt használta mindkét zsidó felekezet. Az ortodox zsidó közösség 1910-ben a város északi határában hozta létre a saját temetőjét. A fennmaradt alaprajzok szerint vélhetően itt is volt kohanita kapu. Ám az idő előrehaladtával számos alkalommal változtatták a temető kerítését. Így ma már nyoma sincs a kohanita kapunak.

Az Ipoly menti kisvárosban az utóbbi időszakban számos eseménnyel emlékeztek meg a települést egykoron felvirágoztató zsidó közösségről. Vezetett városnéző séta mellett a már kitisztított és feltárt temetőt is bejárhatták a helytörténet iránt érdeklődők. Ipolyságon számos emlékmű és emléktábla is emlékeztet a tragikus sorsú közösségre.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »