KSH: Durván visszaestek a beruházások, szinte minden területen érződik a csökkenés

KSH: Durván visszaestek a beruházások, szinte minden területen érződik a csökkenés

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest, szezonálisan kiigazítva pedig 2,2 százalékkal mérséklődött – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb jelentése. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ágban tapasztalható volt – összegezték. Hozzátették: a beruházási teljesítményérték mindössze a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett.

Szijjártó Péter fideszes külügyminiszter szinte minden nap kamerák elé áll, hogy méltassa a kormány gazdaságpolitikáját. Általában a GDP-vel és a beruházásokkal szokott példálózni. Ezután mit mond?

A KSH beszámolója súlyos visszaesésről ad tanúbizonyságot: 2022 harmadik negyedévéhez képest a beruházások volumene 12,1 százalékkal esett vissza. Ezen belül a teljesítményérték mintegy 60 százalékát képviselő építési beruházásoké 22 százalékkal csökkent, a 40 százalékát kitevő gép- és berendezésberuházásoké némileg, 6,8 százalékkal emelkedett. Utóbbi az import gépek és járművek megnövekedett importjának köszönhető.

A magánszektorban mind a kis-, mind a közepes és nagyvállalkozásoknál csökkent a fejlesztési beruházási kedv: előbbieknél 24 százalékkal, utóbbiak esetében mintegy 9 százalékkal volt rosszabb a tavalyinál. A fejlesztések 15 százalékát adó állami beruházások esetében 10 százalékos növekedés volt tapasztalható.

A tárgyidőszakban tizenkilenc nemzetgazdasági ágból tizenháromban csökkent a beruházási teljesítményérték

– írta a KSH jelentés.

A nemzetgazdasági beruházások csaknem harmadát jelentő, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar bővülésének dinamikája az elmúlt negyedévekben lassult – tették hozzá. Ez elsősorban a legnagyobb részarányú villamosberendezés-gyártás beruházási volumenének egyszámjegyű, a korábbi időszakoknál visszafogottabb növekedésével magyarázható, mivel a korábbi nagyszabású projektek kezdenek kifutni. A járműgyártási beruházások volumene viszont dinamikusan nőtt.

Hírdetés

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 18 százalékát adó ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 29 százalékkal esett vissza. Ezt elsősorban a lakásépítések és -felújítások csökkenése okozta.

Sem a logisztikai, sem a mezőgazdasági fejlesztések terén nem állunk túl jól.

A szállítás, raktározás beruházási volumene az előző negyedévinél némileg mérsékeltebben, 27 százalékkal csökkent, a kedvezőtlen teljesítmény mögött továbbra is elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések visszaesése állt.

A mezőgazdaság beruházási teljesítménye 21 százalékkal esett vissza, amiben szerepet játszott az is, hogy a gazdálkodók nagymértékben csökkentették az építési, kisebb mértékben az import gépekkel kapcsolatos fejlesztési ráfordításaikat – indokolták.

A nemzetgazdasági beruházások 12,1 százalékos volumencsökkenését a feldolgozóipar, valamint a közigazgatás részben ellensúlyozta, de az ingatlanügyletek, a szállítás, raktározás, a kereskedelem és a mezőgazdaság teljesítménye egyaránt jelentősen csökkent.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. február 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »