Kreml: a már leszállított gázra nem vonatkozik a rubelesítés

Nem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

"Rengeteg arra vonatkozó kérdést kaptam, hogy ha nincs visszaigazolás a rubelben történő fizetésről, akkor április 1-jétől leáll-e a gázszállítás. Nem, nem így van, és ez nem következik a tegnap aláírt és közzétett (orosz elnöki) rendeletből" – nyilatkozott a szóvivő.

"A most zajló szállítások kifizetése nem ma, hanem a hónap második felében, április végén vagy akár május elején esedékes" – tette hozzá.

Azt javasolta, az újságírók forduljanak a Gazpromhoz annak a kérdésnek az ügyében, hogy milyen határidőn belül kell számlát nyitni az orosz bankokban a gázért történő, rubelalapú fizetés érdekében. Elmondta, hogy a rendelet nem visszamenőleges hatályú, a már leszállított tételekre nem érvényes.

Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök több európai vezetővel folytatott megbeszélésén ismertette általánosságban az új gázfizetési rendszert, mielőtt csütörtökön hivatalosan bejelentették volna. Közölte, hogy Makszim Oreskin orosz elnöki tanácsadó a részletekről külön tájékoztatta a német kancellári hivatalt.

Peszkov nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben Moszkva, "ha megváltoznak a körülmények", visszavonhatja a gázkereskedelem rubelesítésére vonatkozó döntést, de, mint mondta, jelenleg ez a legelőnyösebb és legmegbízhatóbb lehetőség Moszkva számára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki, Újdelhiben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Oroszország "a gázért történő fizetés tisztességes rendszerét" ajánlotta fel az európai országoknak, és úgy vélekedett, hogy annak feltételei elfogadhatók számukra.

Valentina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke egy, a gázellátásról tartott moszkvai tanácskozáson azt hangoztatta, hogy Oroszország a rá nehezedő súlyosabb gazdasági nyomás alatt "a nemzetközi közösség felelős tagjaként viselkedik".

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Utalt rá, hogy a gáz az első rubelesített exportcikk lesz. Csütörtökön közölte, hogy a vevőknek az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és hogy április 1-jétől kezdve ezekről kell majd fizetniük a szállításokért.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a fizetés elmulasztása esetén a hatályos szerződéseket Moszkva le fogja állítani.

Osztrák kancellár: 2040-ig "ragad" a dollár vagy az euró

Hírdetés

Ausztria továbbra is elutasítja Vlagyimir Putyin orosz elnök gázszállításra vonatkozó feltételeit, ragaszkodik a szerződésben foglaltakhoz – jelentette be Karl Nehammer osztrák kancellár pénteki berlini sajtótájékoztatóján.

Sajtótájékoztatóján Nehammer elmondta, hogy az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern egyelőre nem kapott semmilyen dokumentumot a szerződés módosításáról. Az osztrák kancellár Putyin követeléseit "politikai üzenetnek" nevezte. Kiemelte, hogy az OMV az orosz Gazprom energiavállalat szerződéses partnere, a két cég közti, 2040-ig szóló, magánszektorbeli megállapodások pedig euró- vagy dolláralapú kifizetésekről szólnak. Nehammer az "ami ragad, az tapad" ("was liegt, das pickt") szólással jelezte, hogy Ausztriának nem áll szándékában módosítani a meglévő szerződéseken. Hozzátette, hogy amennyiben mégis rendelkezésükre állna ilyen módosító dokumentum, azt mindenekelőtt abból a szempontból kellene megvizsgálni, hogy vonatkozik-e rá Oroszország elleni szankció: az OMV ugyanis része ennek a szankciórendszernek.

Ausztria mellett Németország is ragaszkodik hozzá, hogy a kifizetések – a szerződésben foglaltak szerint – továbbra is euróban vagy dollárban történjenek. A német gazdasági minisztérium péntek délután megerősítette, hogy az oroszországi gázszállításról szóló magánszerződések változatlanul érvényesek, a számlákat euróban fizetik ki.

Szlovén miniszter: kapacitáshiány van, de még a következő tél miatt sem kell aggódni

Szlovénia nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázszállításért és elutasítja a zsarolást is – mondta Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter pénteken.

A tárcavezető rámutatott: Európának ezen a részén a gázvezetékek szinte kizárólag orosz gázt szállítanak, és ez vonatkozik arra a földgázra is, amelyet Szlovénia Ausztrián keresztül importál. Az ország gázimportjának 91 százalékát tette ki az Ausztrián keresztül kapott gáz 2020-ban, míg a fennmaradó rész közvetlenül Oroszországból érkezett.

Szlovénia keresi a diverzifikációs lehetőségeket – mondta Vrtovec, hozzátéve: jó esély van arra, hogy az év vége előtt sikerül más gázimport-forrásokat is találni.

Jelezte: a napokban tárgyalásokat folytattak Ausztriával, Horvátországgal, Olaszországgal és Katarral is. Vrtovec hétfőn találkozik Tomislav Coric horvát gazdasági miniszterrel, hogy a horvátországi Omisaljban épült, krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásainak kihasználásáról tárgyaljon.

A miniszter szerint a fő probléma az LNG-terminálok kapacitáshiánya Európában. "Ennek ellenére a dolgok jelenleg kellően kézben vannak tartva ahhoz, hogy még a jövő tél miatt se kelljen aggódni" – értékelte a politikus.

Szlovénia legnagyobb földgázkereskedője, a Geoplin, a Finance című szlovén üzleti lapot arról tájékoztatta: a vállalat teljesítette a Gazprom orosz energiaóriással iránti, 2018-tól kötött, hosszú távú szerződésben vállalt valamennyi kötelezettségét.

Ugyanakkor hozzátették: elfogadhatatlan számukra az esetleges rubelben történő fizetés, mert az a szerződést kötő egyik fél egyoldalú döntéséből fakadna. "Követjük a fejleményeket, és megfelelő kilépési tervet is készítünk" – húzták alá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Utalt rá, hogy a gáz az első rubelesített exportcikk lesz. Csütörtökön közölte, hogy a vevőknek az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és hogy április 1-jétől kezdve ezekről kell majd fizetniük a szállításokért.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a fizetés elmulasztása esetén a hatályos szerződéseket Moszkva le fogja állítani.

Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő viszont pénteken újságíróknak kijelentette: nem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »