Közösségi hálaadást tartottak a felújított pátyodi templom címünnepén

Közösségi hálaadást tartottak a felújított pátyodi templom címünnepén

Több évig tartó felújítási és korszerűsítési munkálatok után szeptember 4-én szentelte újra Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök az Istenszülő születése-templomot Pátyodon. A helyi és környékbeli hívek együtt imádkoztak és adtak hálát közösségük templomának búcsúünnepén. Szemán-Tóth Teodóra Nyíregyházi Egyházmegye honlapján megjelent írását szerkesztve közöljük.

Néhány évvel ezelőtt jelentős problémát észleltek a pátyodi görögkatolikus templomban: a falak belül és kívül vizesekké váltak, ami több helyen veszélyeztette az 1990-es elején Puskás László ikonfestő pap által készített ikonképeket.

Az ott szolgáló parókusoknak és az egyházközség gazdálkodásának köszönhetően önerőből szigetelték a templomot.

Mivel a munkálatok miatt ideiglenesen a padokat ki kellett vinni a templomból, adott volt a lehetőség, hogy padlófűtési rendszert építsenek ki, majd a hajót egységes burkolattal látták el.

A templom külső felújítása (helyenként vakolatcsere, teljes festés, belső lábazat és tető festése) az Egyházi épített örökség védelme elnevezésű támogatás keretében valósulhatott meg. A munkálatok utolsó szakaszában a templom tisztasági festése, a padok javítása és átalakítása, valamint az oltár újra burkolása készült el önerőből és a Nyíregyházi Egyházmegye támogatásának segítségével.

Az elmúlt kév évben névtelen adakozóknak köszönhetően két restaurált gyertyatartóval, a Máriapócsi Istenszülő-ikon másolat részére egy baldachinos ikontartóval és egy új Szentsírral is gazdagodott a templom.

Mindezért adtak hálát az egyházközség tagjai az Istenszülő születése-templom búcsúünnepe alkalmából szeptember 4-én.

Hírdetés

Az ünnepi szertartás a templom megáldásával kezdődött, majd a felújított oltár megszentelésével és ünnepélyes felöltöztetésével folytatódott.

A Szent Liturgián Szocska Ábel püspök mellett együtt szolgáltak a csengeri esperesi kerület papjai, Szemán László kótaji, Tóth Elek nyíracsádi parókusok és Márku János csengeri plébános.

A Szent Liturgia után a főpásztor megáldotta a helyi görögkatolikus általános iskola jelenlevő diákjait, pedagógusait és technikai dolgozóit.

Az ünnepélyes szertartás végén Szemán András megköszönte a vendégeknek, a helyi és környékbeli híveknek az együtt imádkozást, a felújítást végzőknek és abban segédkezőknek a szorgalmas és pontos munkát, majd felolvasták Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszöntő levelét.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Szemán László

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »