Közös sajtótájékoztatón szólított fel nyugalomra Zuzana Čaputová és Peter Pellegrini

Közös sajtótájékoztatón szólított fel nyugalomra Zuzana Čaputová és Peter Pellegrini

Közös sajtótájékozatót tartott a Grassalkovich palotában  Zuzana Čaputová leköszönő és Peter Pellegrini megválasztott elnök. Zuzana Čaputová elmondta: azért jelentek meg ma együtt, hogy ebben a feszült helyzetben az egymás megértésének szükségességét hangsúlyozzák. Egyetértettek abban, hogy jelenlegi szituációban a helyzet megnyugtatása a legfontosabb a társadalom számára.

A leköszönő elnök aláhúzta, hogy az erőszak minden formáját teljes mértékben elítélik. A Robert Fico miniszterelnök elleni tegnapi merényletet „elsősorban nagy emberi tragédiának, de egyben a demokrácia elleni támadásnak is” nevezte. Hozzétette, hogy bár a Robert Fico elleni merénylet egy egyén tette volt, a társadalomban tapasztalható gyűlölet mégis mindannyiunk felelőssége.

Peter Pellegrini megválasztott elnök ezt követően felszólította a politikai pártokat, hogy az európai parlamenti választások előtt legalább egy időre függesszék fel a választási kampányt. Azt mondta, hogy a miniszterelnök elleni merénylet a demokrácia elleni merénylet is. Szavai szerint a konfrontáció és egymás hibáztatása most az utolsó dolog, amire az országnak szüksége van.

Hírdetés

„Ha nemzetként meg akarunk békélni, és ha nem akarjuk, hogy a demokrácia elleni ilyen merényletek megismétlődjenek, akkor mindenkinek nagyfokú felelősséget kell vállalnia.”

– mondta.

Peter Pellegrini felkérte a politikusokat, hogy a merényletet ne használják politikai célokra: „Ha valamire sürgősen szüksége van ma Szlovákia népének, az a szlovák politikai képviselet egyetértése. És ha az egyetértés nem is lehetséges, akkor kérem legalább egy civilizált vitára legyünk képesek”.

Körkép.sk/Facebook/Peter Pellegrini


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »