Közös közleményben ítélte el Oroszországot hat APEC-tagország

A huszonegy országot tömörítő Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) hat tagállama, köztük Dél-Korea és az Egyesült Államok közös közleményben ítélte el Oroszországot, amiért megtámadta Ukrajnát – jelentette be vasárnap a dél-koreai ipari miniszter a szervezet tanácskozásán.

A közlemény aláíró országai – az Egyesült Államok és Dél-Korea mellett Japán, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – egyúttal aggodalmukat fejezték ki az ukrajnai humanitárius helyzet, valamint az élelmiszer- és energiapiac válsága miatt, és azonnali csapatkivonásra szólították fel Moszkvát.

Hírdetés

A dokumentum független a szervezet bangkoki ülése végén kiadott hivatalos közleménytől.

Szombaton – a háború elleni tiltakozásként – az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Japán és Ausztrália képviselője kivonult az APEC kereskedelmi tanácskozásáról az orosz gazdasági miniszter, Makszim Resetnyikov felszólalása idején.

Egy meg nem nevezett diplomata az AP hírügynökségnek azt mondta: a kivonulás tiltakozás volt Oroszország törvénytelen ukrajnai háborúja és amiatt, hogy az milyen súlyos hatással van a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) 21 tagországa alkotta térség kereskedelmére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »