Köznevelési intézmények vezetői tanácskoztak Debrecenben

Köznevelési intézmények vezetői tanácskoztak Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő többcélú köznevelési intézmények magasabb vezetőinek tartottak megbeszélést augusztus 17-én Debrecenben, a Szent József köznevelési intézmény dísztermében.

Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti és Türk László oktatásszervezési EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága) főigazgatók értékelték az elmúlt tanévet, és a 2022/23-as tanévre vonatkozóan az előkészítő feladatokról is tájékoztatták a jelenlévőket.

Palánki Ferenc megyéspüspök köszöntötte az intézményvezetőket, intézményvezető-helyetteseket, tagintézmény-vezetőket és az intézmények gazdasági igazgatóit. A főpásztor örömét fejezte ki a vezetők közösségéért. Lendületet, örömet, egészséget, sok erőt és lelkesedést kívánt a pedagógusoknak az új iskolai évhez.

A munkához való hozzáállás példájaként nagyszüleink szemléletét említette, akik nem azt a kérdést tették fel, hogy miből, hanem hogy miért, kiért élünk. Istennek dolgozunk, aki azt kéri tőlünk, hogy az iránta megélt szeretetünket mutassuk ki embertársaink felé – fogalmazott Palánki Ferenc.

Elhangzott: a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek köre a 2022/23-as tanévtől a nyírkércsi Petőfi Sándor Általános Iskolával bővül, amely az ajaki katolikus köznevelési intézmény tagintézményeként működik. A tagintézmény vezetője Csománé Zahorák Erzsébet. A debreceni Szent József köznevelési intézmény újonnan megépült Megtestesülés-tagóvodája is fogadja a gyermekeket; vezetője Szűcs Mónika.

Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató többek között az energiaszolgáltatóval kötött keretszerződésről, a gázárak emelkedéséről tartott rövid tájékoztatást. A jelentős áremelkedés okán nagy odafigyelést kért; javasolta az intézmények közötti kommunikációt a nyersanyagok beszerzéséről való tájékozódás miatt is.

Megköszönve az intézményi gazdasági igazgatók munkáját, elmondta, hogy az egyházmegye az első félévet a várakozásnak megfelelően zárta. Végezetül további technikai és határidős feladatokra hívta fel a vezetők figyelmét.

Hírdetés

Türk László EKIF oktatásszervezési főigazgató számokban, statisztikai adatokkal mutatta be a köznevelési intézmények 2021/22-es tanévét. Ismertette egyebek mellett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő köznevelési intézményekben dolgozók létszámát, illetve a nevelő-oktató munkát segítők, egyéb alkalmazottak és a nyugdíjba vonulók számát is.

Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti EKIF-főigazgató a tanulmányi munkát értékelte, majd ismertette az egyházmegyei tanulmányi átlagot. A jelenlévők láthatták az érettségi és a nyelvvizsga-eredményeket is; képet kaphattak az országos, regionális, megyei, városi versenyeredményekről és a mérési eredményekről is.

A 2022/23-as tanév kiemelt feladatairól tájékoztatva hangsúlyozta többek között a mindennapok vallásgyakorlatainak megerősítését, lelki programok, lelkigyakorlatok szervezését; a felkészülést az új érettségi követelményekre; a gyermek- és ifjúságvédelmi rendszert fejlesztő projektben való részvételt, jó gyakorlatok átadását; a digitális módszertani kultúra folyamatos fejlesztését; felkészülést az esetleges digitális oktatásra.

A tanácskozáson a vezetők lehetőséget kaptak, hogy röviden bemutassák intézményüket, majd kisebb csoportokban is megosztották egymással gondolataikat, ismertették jó gyakorlataikat, a jövőre vonatkozó terveiket.

A Debrecenben tartott tanácskozásról szóló bővebb beszámoló ITT olvasható. 

Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »