Közelebb kerül a lelki segítség a kórházi betegekhez

Közelebb kerül a lelki segítség a kórházi betegekhez

Fatimai Szűz Mária emléknapján, május 13-án megáldották a róla elnevezett kápolnát a komáromi kórház főbejáratánál. A helyi hívek és a cégek a közadakozásnak ezzel az ékes példájával ismét bizonyították, hogy a jó ügy érdekében képesek összefogni.

A ´89-es társadalmi változás után dr. Bastrnák Ferenc, a kórházi sebészet nagy tudású főorvosa kezdeményezte a kápolna kialakítását az általa irányított osztály épületének egyik sarkánál. Sajnos a terve – talán anyagi vagy más okokból – meghiúsult. Amikor Kiss Róbert atya 2016-ban Komáromba került, célul tűzte ki a kórházi kápolna létesítését. Volt már tapasztalata ezen a téren, mert dunaszerdahelyi szolgálata során sikerült megnyitni és működtetni a Szent József-kápolnát a kórházban.

 

Az ügyben felkereste Miroslav Jaška kórházigazgatót. Eredetileg Bastrnák doktor elképzelésének a megvalósítását szorgalmazta, de mivel az nem volt összhangban a kórházvezetés korszerűsítési terveivel, más megoldást kellett találni. Végül eldőlt, hogy a kápolna a kórházi patika szomszédságában, a korábban archívumként szolgáló épületben létesülhet.

Előtte azonban fel kellett újítani, vagyis a tetőzet, a villany- és vízhálózat, továbbá a nyílászárók cserére szorultak, de a falakat is megerősítették és szigetelték.

Hírdetés

A komáromi katolikus egyházközség nevében már korábban kérvényezte, hogy megvásárolhassák a jelenleg Nyitra megyétől bérelt objektumot.

– Ezt a tervünket továbbra sem vetettük el, ám a kivitelezése még folyamatban van. Mivel a Fatimai Szűz Máriáról elnevezett kápolnában is helyet kap az Oltáriszentség, ezért amikor majd a páciensek azt igénylik, helyben azonnal kéznél lesz a segítség. Július 1-én áll szolgálatba az új kórházlelkész. Addig átgondoljuk a kápolna működtetésének részleteit, a szentmisék legmegfelelőbb időpontjait és azt is, hogy az ottani lelkiatya majd mely napokon fogja látogatni az egyes kórházi osztályokat, gyóntatni és bátorítani a betegeket… Hozzáfűzte: minden hívőt tárt kapuval vár a kápolna, ami a széles körű összefogás újabb gyümölcse. Akárcsak a kórházudvaron előzőleg felújított Lourdes-i barlang az odavezető járdával együtt, valamint a sokáig elhanyagolt Kálvária életre keltése, amit Komárom város többek között a Harsányi Foundation-nel és a Korekt Kft.-vel együtt támogatott.

 

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »