A holland sajtó már tényként kezeli, hogy Rutte lesz az új NATO-főtitkár

A holland sajtó már tényként kezeli, hogy Rutte lesz az új NATO-főtitkár

A NATO új főtitkára Jens Stoltenberg távozása után Mark Rutte volt holland kormányfő lesz – közölte a holland NOS hírügynökség kedden. A hír azután látott napvilágot, hogy Klaus Iohannis román elnök visszalépett a főtitkári jelöléstől, a nap folyamán pedig már az is kiderült, hogy valószínűleg sem Szlovákia, sem Magyarország nem gördít akadályt Rutte kinevezése elé – Magyarország ennek meg is kérte az árát.

Szlovákia Rutte támogatásáért cserébe a légvédelmi képességei helyreállítását kéri a NATO-tól. Mint ismeretes, a Heger kabinet alkotmánysértő módon 2023-ban az összes MiG-29-est átadta Ukrajnának, egy évvel korábban a nyilvánosság megvezetésével titokban az ország egyetlen nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerét is átszállították Kijevbe.

Cserébe ugyan Patriot ütegek érkeztek Szlovákiába, ám a német, amerikai és holland egységeket egy éven belül átmozgatták Ukrajnába, ahogy az ukrán légvédelmi képességeket az orosz bombázások felszámolták.

Hírdetés

Szlovákia így légvédelem nélkül maradt, és ma lengyel, cseh és magyar vadászgépek őrzik az ország légterét.

Magyarország kezdetben elutasította Rutte támogatását, az ugyanis még holland kormányfőként többször úgy beszélt az uniós intézkedések kritizálása miatt Magyarországról, hogy térdre kell kényszeríteni.

Ám nemrég Budapesten járt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki szavatolta, hogy Magyarországra nem fejtenek ki nyomást, hogy részt vegyen a NATO ukrajnai műveleteiben, ha azokra sor került. Ezt az ígéretet Rutte is megerősítette, sőt, megfejelte azzal, hogy hajlandó ezt az ígéretet NATO-főtitkárként írásba is adni.

körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »