Közel százan a véglegesítő vizsgán (Iskolapadban a pedagógusok)

Az elmúlt egy-két évnél több a jelentkező Háromszéken a véglegesítő pedagógusi vizsgára. A kilencvenkilenc beiratkozó mindenike megkapta az átmenőt a tanév alatti tanórai ellenőrzésen és a szakmai önéletrajzra is, ami azt jelenti, hogy részt vehetnek a szerdai írásbelin, ami a végső eredmény 70 százalékát adja majd.

A jelentkezők többsége friss pályakezdő, vagyis legtöbb egy évet tanított a szakmájában, ami feltétele annak, hogy egy pedagógus részt vehessen a véglegesítő vizsgán. Néhányan többedik alkalommal próbálkoznak, de amíg nem érik el a nyolcas általánost, addig folyton meg kell ismételniük a vizsgát, a harmadik jelentkezés után vizsgadíjat is fizetni kell. A módszertanból törölték az időkorlátot, nincs meghatározva, hány év alatt kell teljesíteni ezt a próbát az egyetem elvégzése után, helyettesként lehet tanítani egy évre szóló kinevezésekkel, de amikor az illető véglegesítőre jelentkezik, igazolnia kell, hogy az adott tanévben átment a vizsgatanításon. A jogszabály értelmében katedrarégiségnek csak az számít, ha a pedagógus a saját szakmájában tanított – szögezte le lapunk megkeresésére Karda Ádám tanfelügyelő. A címzetes állásokért kiírt versenyvizsgán nem feltétel, hogy az illetőnek véglegesítője legyen, ellenben ha sikeresen vizsgázik és véglégesnek meghirdetett állást foglal el, mindaddig csak egy évre szóló kinevezést kaphat, amíg (legtöbb hat év alatt) nem teszi le a véglegesítőt – mondotta.

Hírdetés

Kovászna megyében egyetlen vizsgáztató központban, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban szervezik az írásbeli felmérőt a véglegesítőre jelentkezők számára, a dolgozat szerkezete szerint a szakmai ismereteket ellenőrző feladatok 60 százalékot tesznek ki, a módszertan 30 százalékot, és indulásból 10 százalékot kapnak a végső teljesítményért. A kilencvenkilenc háromszéki jelentkező huszonnyolc tantárgyból vizsgázik, az előzetes eredményeket július 27-én teszik közzé, a megóvott dolgozatok újrajavítása utána a végleges jegyek augusztus 4-én lesznek nyilvánosak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »