Közel negyedmillió ember marad második adag vakcina nélkül Szlovákiában, ha leállítják az oltást az AstraZenecával

Közel negyedmillió ember marad második adag vakcina nélkül Szlovákiában, ha leállítják az oltást az AstraZenecával

A keddi nap tulajdonképpen központi témája volt a brit-svéd AstraZeneca vakcina körül kialakult botrány. Mi is megírtuk, hogy kedden reggel az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) egyik magasrangú tisztségviselője azt nyilatkozta, „világos összefüggés” van az oltóanyag és a kialakult, helyenként halálos kimenetelű véralvadási zavarok között.

A nap folyamán folyamatosan érkeztek a hírek a brit vakcinával kapcsolatban. A szlovák egészségügyi minisztérium nem akart állástfoglalni, az állami gyógyszer-felügyelet nem tudott, sőt, megjelent egy hír azzal kapcsolatban is, hogy már a britek fontolgatják, korlátozzák az AstraZeneca alkalmazását bizonyos korosztályoknál.

Szó szerint pánikhangulat alakult ki. Olaszországban tegnap egy nápolyi oltóközpontban a már várakozó(!) idősek nem akarták magukat beoltatni a brit vakcinával, a helyi tisztifőorvos feladatait ellátó szakembernek kellett a helyszínre mennie, hogy lecsillapítsa az indulatokat. Szintén tegnapi hír, hogy Romániában az elmúlt néhány napban 20 ezren(!) mondták vissza az AstraZeneca-oltásukat. 

Kár is ragozni, mekkora problémát jelenthet, ha felesleges pánikhangulat alakul ki. Nyilvánvaló, amint egyértelművé és tényleg világossá válik, hogy a brit oltóanyag veszélyes lehet, azonnal lépni kell.

Azonban jelenleg nem itt tartunk! Még nem! Ha valóban kiderül, hogy a tolerálhatónál nagyobb kockázattal jár a vakcina, meg kell fontolni annak részleges vagy akár teljes betiltását, még úgy is, hogy (többek között) Szlovákiában ez katasztrofális következményekkel járna, tulajdonképpen lábon lőnénk vele a szlovák oltóprogramot. Friss adatok alapján ugyanis eddig 237 ezer ember kapta meg a brit vakcinát, 

a második adagot viszont mindössze 95(!!!) ember.

Hírdetés

Eddig mintegy 387 ezer adag brit vakcina érkezett az országba, ráadásul csak áprilisban még kétszázezer adag jön. Ezeket záros határidőn belül pótolni, gyakorlatilag lehetetlen, s akkor még nem beszéltünk arról a nagyjából 237 ezer emberről, aki arra vár, hogy megkaphassa a második adagját. Németországban előfordult, hogy második adagként Pfizer-vakcinát adtak a brit helyett, ehhez azonban nem lesz elég adagunk. 

A szlovákiai pedagógusok nagy részét ezzel az oltóanyaggal oltották, a megyei oltóközpontok jelentős része is ezzel dolgozik, közel negyedmillió ember várja tehát a második adag vakcinát.

Közülük több tízezer már meg kellett volna, hogy kapja, ha néhány héttel ezelőtt nem tolják ki a határidőt tíz hétre. Ez még az AstraZenecával kapcsolatban felmerült aggodalmak megjelenése előtt történt, március elején, bár már akkor szállingóztak a hírek furcsa mellékhatásokról, halálesetekről. Az eddigi információink alapján az, hogy a brit vakcina után sokan belázasodtak, izom – és ízületi fájdalmakra, gyengeségre panaszkodtak, nincs összefüggésben a véralvadási zavarokkal. 

Hogy micsoda veszélyekkel járnak az elhamarkodott nyilatkozatok, azt tegnap megtapasztalhattuk.

Függetlenül attól, hogy a következő néhány napban hivatalosan is megerősítik-e az EMA szakemberének kijelentéseit, joggal kritizálható lépés volt a részéről idő előtt nyilatkozni. Főleg úgy, hogy tegnap késő este befutott az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos állásfoglalása, mely egyértelműen cáfolja, hogy

megtalálták volna az okozati összefüggést a brit-svéd vakcina és a véralvadási zavarok között.

A vizsgálat jelenleg is zajlik – állt a közleményben. Az EMA március 18-án még úgy nyilatkozott, nem találtak okozati összefüggéseket, de azok meglétét kizárni nem tudják, így folytatják a vizsgálatokat. Az új eredmények ismertetésére talán már a héten sor kerül. Időközben a WHO illetékesei is kijelentették, a vakcina kockázatait messze felülmúlja annak hasznossága, így továbbra is javasolják az oltakozást. Az EMA jelentést követően a legtöbb ország folytatta a brit vakcinával való oltást (némelyik le sem állította), bár Németországban, Hollandiában, Olaszországban, a spanyoloknál, a franciáknál és Kanadában „korhatáros” besorolás alatt van – bizonyos kor alatt nem adják be. Ennek oka, hogy az eddigi, hevenyészett statisztikák alapján az 55 év alatti nőknél a leggyakoribbak a fent emlegetett, véralvadást befolyásoló mellékhatások, bár az összes témával foglalkozó kutató hangsúlyozta, nagyon korai még biztosat mondani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »