Kötelező karantén a külföldről érkező oltatlanoknak, szigorúbb szabályok az ingázóknak

Kötelező karantén a külföldről érkező oltatlanoknak, szigorúbb szabályok az ingázóknak

Többé nem számít, zöld vagy fekete országból térünk-e vissza az országba, mindenkire azonos szabályok vonatkoznak. Kivételt csak a beoltott személyek élveznek.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a régi rendszer, amelyben színek szerint kategorizálták az egyes külföldi országokat, ellenőrizhetetlen volt, ezért a tárca egy újat dolgozott ki, amely már nem az egyes országokat különbözteti meg, hanem az utazókat osztja két csoportra: oltottakra és oltatlanokra. 

Az országba legkönnyebben az oltott személyek térhetnek vissza. Oltott személynek számít az, akinek:

A fenti kategóriák valamelyikébe eső személyeknek a határátlépésnél igazolniuk kell, hogy megkapták az oltást.

Hírdetés

Szigorúbb szabályok vonatkoznak az oltatlanokra:

Július 31-ig átmeneti időszak lesz érvényben, amely alatt a 12 és 18 év közöttiekre ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint szüleikre, feltéve, hogy legalább a vakcina első dózisát megkapták. 

Az egészségügyi tárca szerint sokan visszaéltek az ingázókra vonatkozó kivétellel, ezért az állam most számukra is egy átmeneti időszakot tart fenn arra, hogy beoltassák magukat. Július 31-ig tehát 7 napnál nem régebbi PCR-teszttel léphetik át a határt, ezt követően, augusztus 1-től pedig csak azok ingázhatnak, akik mind a két vakcinadózist megkapták. Kivételek nem lesznek – írja a Denník N.

Az új szabályok vélhetően július 5-től lépnek érvénybe.

(mr, Denník N)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »