Koszorú 400 mázsa tűzifából – Esztergomban együtt gyújtották meg a gyertyákat a felekezetek

Koszorú 400 mázsa tűzifából – Esztergomban együtt gyújtották meg a gyertyákat a felekezetek

Négy gyertya ég az esztergomi bazilika előtt épített koszorún – 400 mázsa tűzifa, melyet december 22-én szétosztanak rászoruló családok között. Első ízben kapcsolódtak Esztergomban a Lelkünk melege kezdeményezéshez.

Keszthelyen ismerték meg az esztergomiak a Lelkünk melege elnevezésű kezdeményezést, mely az advent jelképét, a koszorút tűzifából építi meg, hogy a lélek melege karácsonykor otthonokat melegítsen. A bazilika és a Víziváros közössége novemberben indított gyűjtést, melyből a 400 mázsa tűzifát vásárolták a Pilisi Parkerdőtől. A Zrt. nemcsak kedvezményes áron adta a tűzifát, hanem ingyenesen le is szállították, támogatva ezzel a kezdeményezést.

Közös munkával elkészült a 13 méter átmérőjű koszorú, a négy adventi vasárnapon a keresztény felekezetek együtt gyújtották meg a gyertyákat. December 22-én bontják majd szét, és kapják meg rászoruló családok a fát. Mikesy Tamás elmondta, több mint 20 család részesülhet az adományból, és a bőkezű adományoknak köszönhetően pénzbeli támogatást is tudnak adni 10-15 családnak.

A gyertyagyújtásokat advent vasárnapjain az esti szentmise után ünnepelték, közös imádságot végeztek a keresztény felekezetek együttes részvételével. Az első gyertyát Török Csaba plébániai kormányzó gyújtotta meg, a második gyertyát Takács Gusztáv görögkatolikus parókus, a harmadikat Ágoston Csaba református lelkész, a negyediket Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész. Az első vasárnap közreműködött Horányi László színművész, valamint Fehér László tárogatóművész és a szeminárium kórusa; a másodikon Eperjes Károly színművész, valamint görögkatolikus énekesek és a Szent Erzsébet Iskola kórusa; a 3. vasárnap Kubik Anna színművész és a ferences gimnázium kórusa; a 4. vasárnap Nemcsák Károly színművész és a vízivárosi ifjúsági kórus volt a közreműködő.

Hírdetés

A 4. vasárnapon Kováts Péter orgonaművész, a bazilika orgonistája adott karácsonyi koncertet, melynek érdekessége volt, hogy a játszóasztalt a templomtérben állították fel.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Kalandos Dunakanyar FB; Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »