„Köszönet a boldog évekért…“

„Köszönet a boldog évekért…“

A rimaszombati székhelyű Gömör-Kishonti Művelődési Központ dísztermében került sor a XXI. Győry Dezső Kulturális Napok nyitórendezvényére, melynek fő szervezője a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya.

A szép számban megjelent közönséget az október 14-i zenés esten Povinszky Elvira, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának titkára, a Gömör-Kishonti Művelődési Központ mukatársa köszöntötte.

 

 

„A két fellépő művészt „Felvidéki nótapáros“ néven ismerik és tartják számon nem csak a Felvidéken, de a határokon túl is. Dóka Zsuzsa, a daloló állatorvos és Bősi Szabó László, az éneklő matematika-testnevelés szakos tanár – két civil foglalkozású ember, akiket a magyar nóta szeretete hozott össze – 25 éve énekel együtt egyre nagyobb sikerrel. Rimaszombatban már több alkalommal szerepeltek, sőt Sajógömörben a Czinka Panna Fesztiválon is és mindig szívesen, barátsággal, szeretettel tesznek eleget a felkéréseknek. Annál is inkább, mert Bősi Szabó László Rimaszombatban született, Tornalján élte gyermekéveit és a mai napig szívében gömöri maradt.
Bár mindketten nótaénekesek, szívesen kalandoznak el más műfajok felé is. Énekeltek örökzöldeket, világslágereket, operett dalokat és a számukra oly kedves magyarságról, hazáról, hazaszeretetről szóló dalokat. Csodálatos hangjukkal, közvetlenségükkel, kedvességükkel és humorukkal egy varázslatos estét szereztek a rimaszombati közönségnek” – nyilatkozta Povinszky Elvíra.

 

Bősi Szabó László (Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma)

 

A rimaszombati színes műsoruknak a  „Köszönet a boldog évekért…“ címet adták, s azt a Ketten az úton, s a Hát így vagyunk mi ketten Záray Márta és Vámosi János dalaival nyitották meg. Az életem egy szép regény dalról elmondták, hogy a francia szerző a szerelmeiről írta azt, s a világ összes nyelvére lefordították.

Bősi Szabó László elárulta, hogy annak idején a Bősi nevet a Duna Televíziótól kapta, több éneket vettek fel a Sláger TV-vel is. Mindig élőben énekelnek. Szívesen énekel Solti Károly vagy Korda György dallamokat, akiket példaképének tart. Előadta S. Nagy István és Schök Ottó szerzeményét, a Virágesőt, ezzel köszöntötte a megjelent hölgyeket.

Ugyan 50 éve már a Csallóközben él, de egyébként Rimaszombatban született, Tornalján nevelkedett, így örömmel fogadta, hogy előadóestjükön jelen voltak a gyermekkori barátai, iskolatársai, ismerősei is. Gömöri magyarként énekelt.

 

Dóka Zsuzsanna (Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma)

Hírdetés

 

 

Felcsendült Bródy János dala, amit Koncz Zsuzsától ismerünk: Ha én rózsa volnék. S meghatóan énekeltek a rózsa, a kapu, az ablak, az utca és a zászló szimbólumokról.

Dóka Zsuzsanna a Most élsz Máté Péter dal kapcsán elmondta, hogy az életet valóban igyekezzünk úgy élni, hogy ne kövessünk el sok hibát, s élvezzük az életet, amíg lehet, s örüljünk minden egyes pillanatnak, minden egyes napnak, amikor a szeretteinkkel tudunk lenni.

Hallhattuk Az ez a föld a hazám ill. az Adj Uram Isten című dalt, utóbbi zenéjét még a fiatalon elhunyt Sárközi Pállal vették fel. Előadták Az esti szél számot Zachar Tibor rimaszombati zenész által átdolgozott aláfestéssel is, aki ezúttal is a hangosítást biztosította az előadásukhoz.

Nem sok magyarnóta énekes van, aki operett dalokat is énekel, de ezúttal hallhattunk olasz dalokat is, Pavarotti legismertebb dalát a napfényről, a Csárdáskirálynőből a Hajmási Péter, Hajmási Pál vagy a Te rongyos élet címűt.

 

Dóka Zsuzsanna és Bősi Szabó László felvidéki nótapáros (Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma)

Vasárnap még Dunaszerdahelyen léptek fel a XXI. Bihari János Emlékesten, ahol többed magukkal éltették a magyar nótát és az operetteket. Annak a hangulatát hozták el Rimaszombatba is, együtt énekeltek a közönséggel, s Bősi Szabó László még táncra is perdült az Éjjel az omnibusz tetején dal közben.

 

Az előadó estjüket a Kormorán Ki szívét osztja szét dallal fejezték be.

Koltay Gergely szövege arról szól, hogy elveszettnek és reménytelennek érzi a világot, melyben nincsenek jól definiált értékek vagy útmutatások. Megkérdőjelezi a szeretet, remény és hűség létezését. A reményt egy olyan személyben látja, aki képes szétosztani a szívét, mert ő lesz aki életet hoz és aki merre jár, mindig követik. Azonban, a szerző azt is hozzáteszi, hogy ez a személy képes legyen a múltat magában feloldani és érzi a hajnal közeledtét. Végül a szöveg egy felhívásban kulminálódik, hogy ha valaki fél, menjen hozzá, mert a szíve a másikéhoz ér.

 

 

S ezzel a felvidéki nótapáros is megfogalmazta üzenetét Rimaszombatban. Azt kívánták végül a gömöri magyaroknak, mindig tartsanak össze, s éljenek meg sok szép boldog pillanatot, amit a Most élsz számban is megénekeltek.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »