KortársMűhely Titkok – Beszélgetések a kortárs zenéről

KortársMűhely Titkok – Beszélgetések a kortárs zenéről

KortársMűhely Titkok címmel tartott koncerttel egybekötött beszélgetést az elhangzott zeneművek szerzőivel a pozsonyi Liszt Intézet a Pozsonyi Casino társszervezésében.

Az est keretében három fiatal zeneszerző, Dobri Dániel, Lázár Dániel és Bucz Magor művei csendültek fel. „Zenei nyelvezetük ugyan eltérő utakon jár, alkotóművészetük azonban mély tisztelettel merít inspirációt a múlt századok mestereitől. XXI. századi zeneszerzőként kiemelten fontosnak tartják a kortárs és klasszikus koncertek szervezését és a magyar zenekultúra ápolását” – mondta a zenei estet megnyitó beszédében Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója. A zeneművek között Jókai Ági színművész beszélgetett az esten megjelent két zeneszerzővel, Dobri Dániellel és Lázár Dániellel, amely során betekintést nyerhettünk a komponálás műhelytitkaiba is.

A pandémia alatt, a KultúRecept YouTube csatornával közösen, egy két részből álló online „Living Room” koncertet is szerveztek Dobri Dániel nappalijából közvetítve. A fiatal zeneszerzők évek óta műhelymunka szerűen dolgoznak együtt kiváló fiatal zeneművészekkel. A pozsonyi Liszt Intézetben Németh Gábor (első hegedű) és vonósnégyese: Kovács Adél (másodhegedű), Kalocsai Eszter (brácsa) és Horváth Benjámin (cselló), illetve Tatai Nóra szopránénekes előadásában hallhatták a résztvevők az est folyamán elhangzó kompozíciókat. 

Milyen lehetőségei vannak egy fiatal zeneszerzőnek

Lázár Dániel egészen fiatalon, hétéves korában kezdte zenei tanulmányait. A zene később is fontos szerepet töltött be az életében, hiszen a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában folytatta zenei tanulmányait. Az érettségi után kezdett el komolyabban foglalkozni a zeneszerzéssel. 2015-ben vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2020-ban diplomázott. Számos zeneszerzőversenyen díjazták, 2021-ben például a rangos ostravai Generace Nemzetközi Zeneszerzőversenyen. 2022-ben pedig megkapta az Év Junior Komolyzenei Alkotója címet, az Artisjus-díjat, pár napja pedig az Istvánffy Benedek díjat.

Egy alkotó embernek sokat adnak az ilyen díjak, de ösztönző lehet-e ez az újabb munkákhoz – tette fel a kérdést Jókai Ági Lázár Dánielnek. „Eléggé ösztönző tud lenni egy ilyen díj, és felelősséggel is eltölt, hogy erre kell majd építeni a jövőben is, hiszen a díjjal valamiféle bizalmat is szavaz a díjazottnak a szakma” – mondta Lázár Dániel hozzáfűzve, a zeneszerző, aki a kortárs zeneművészet felé szeretne nyitni, nincs könnyű helyzetben, mivel nincs túl sok lehetőség arra, hogy prezentálja a műveit, de egy elismerés újabb ajtókat nyithat meg a számára.

Hírdetés

De milyen lehetőségei vannak 2022-ben egy fiatal zeneszerzőnek? Lázár Dániel szerint nagyon sok platform létezik, és nagyon sok lehetőség van, de nem könnyű áttörni a falakat. Az, hogy a világ ennyire kinyílt, s hogy az internet segítségével gyakorlatilag szinte azonnal megosztható egy elkészült mű, óriási lehetőséget jelent, de benne van az is, hogy ez nem sok mindenkihez jut el. „Egy zeneszerzőnek ma valamennyire saját magát is menedzselnie kell, és fel kell készülnie a karrierje során arra, hogy a közönséggel ilyen formában is beszélgetnie kell.

„December elsején lesz két éve, hogy létrehoztam a KultúRecept YouTube csatornát, s túl azon, hogy mindenféle művészportrékat, interjúkat készítünk, társulatként is működünk a pozsonyi magyar intézetben is felléptünk már a Másik Róma produkciónkkal, de a Living Room, azaz nappaliból közvetített két részes pandémiás online koncertsorozatot is készítettünk, amit rekordmennyiségű ember nézett meg” – tette hozzá Jókai Ági.

Közérthetőnek kell-e lennie a kortárs zenének?

Az est másik vendége, Dobri Dániel dzsesszgitárosként kezdte zenei pályafutását, az érettségi után a Bartók Béla konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Számtalan színházi zeneszerzői munka fűződik a nevéhez, 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, a diplomáját 2020-ban szerezte ugyanitt zeneszerzés szakon, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájába „A kórusművészet teatralitása” című kutatási tervével. Több ízben díjazták különböző zeneszerző versenyeken, rangos nemzetközi zenei és színházi fesztiválok rendszeres résztvevője. Az utóbbi években rengeteg időt töltött Olaszországban, több darabját is bemutatták Rómába. 2021 tavaszától pedig a Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzője, valamint kortárs művészeti vezetője.

Jókai Ági szerint a Living Room sorozatot arra az állításra építették, hogy a kortárs zene igenis lehet befogadó és nem szükséges hozzá semmi más, csupán megfelelő nyitottság és érdeklődés. De valóban így van ez? „Belülről nézve mindenképpen” – mondta Dobri Dániel hozzátéve, ebben a mai világban fontos, hogy beszélgessünk is arról, amit csinálunk. „Annyira sokféle nyelv, sokféle kifejezésmód létezik, és annyira nincs ez benne alapvetően a mindennapjainkban, hogy kell, hogy erről beszélgessünk, és nagyon fontos, hogy ez ne csak egy belső elitista dolog legyen, ami egy belső körnek, zenészeknek meg a szakmabelieknek szól” – mondta hozzáfűzve, az érzésekről, amit a zene kivált egyáltalán nem kínos beszélgetni.

Közérthetőnek kell-e lennie a kortárs zenének? – hangzott el ez a kérdés is az est folyamán. Dobri Dániel szerint nehéz meghatározni azt is, mi az, hogy közérthető a zene esetében, mivel annak az értelmezése nagyon szubjektív. A hangszeres zene nagyon absztrakt dolog, a kortárs zenében nincs annyi konkrét dolgot kifejező zenei frázis talán, mint a korábbi korok zenéiben, így azt nem is lehet annyira beszédszerűen értelmezi.

Sok érdekes és talán továbbgondolásra is érdemes kérdés elhangzott a nézők soraiból is az est folyamán. A rendkívül izgalmas és élvezetes beszélgetést a zeneszerzők egy-egy darabjának előadása szakította meg a vonósnégyes és Tatai Nóra előadásában, ami a művészi élményen kívül ahhoz is hozzájárult, hogy gyakorlatban is megpróbáljuk értelmezni mindazt, ami a beszélgetések során elhangzott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »