Korszerű, a borvíz útját bemutató tárlat készül Szejkefürdőn

Korszerű, a borvíz útját bemutató tárlat készül Szejkefürdőn

Teljesen megújul és a megszokottnál egy hónappal korábban nyit a szejkefürdői Borvízmúzeum, ahol többnyelvű, multimédiás eszközökkel is ellátott tárlat várja majd a látogatókat. A kiállítás az ásványvíz keletkezésétől kezdve a bivalyos szekéren való szállításon át a gyógyhatásokig mutatja be a borvíz útját.

 Korszerű, a borvíz útját bemutató tárlat készül Szejkefürdőn

Mini Erdélyi Park és Borvízmúzeum a Szejkefürdőn. Udvarhelyszék egyik fontos turistalátványossága • Erdély Bálint Előd

2008-ban kezdték el a munkálatokat, 2009-ben pedig meg is nyitott a Zepeczáner Jenő történész, akkori múzeumigazgató kutatásaira alapozott tárlat a Borvízmúzeumban. Jelentősebb átrendezés azóta nem történt, így megérett az idő, hogy a mai elvárásoknak megfelelően alakítsa át a Haáz Rezső Múzeum az ügykezelésébe tartozó kiállítófelületet és annak anyagát. Az időzítést azonban nem csak ez befolyásolta: a Mini Erdély Park megnyitásának köszönhetően a tavaly a korábbinál több látogatót vonzott a Borvízmúzeum. „A koronavírus-járvány miatt csonka szezonunk volt 2020-ban, csak július elejére tudtunk nyitni a Szejkén, de így is elsöprő volt az érdeklődés. Egyértelmű, hogy ezt kizárólag a parknak köszönhetjük” – hangsúlyozta Miklós Zoltán múzeumigazgató. Idéntől a Mini Erdély Parknak egy második, hátsó bejáratot is nyitnak majd, amely a Borvízmúzeum udvarán keresztül vezet – így nemcsak időszerű, de szükségszerű is a tárlat felújítása.

A régi kiállításanyagot – a tárgyi hagyatékot leszámítva – teljesen kicserélik, tudtuk meg az intézményvezetőtől. A pannósorok, információs táblák átalakulnak háromnyelvűvé. A történész kollégánk Zepeczáner kutatásai alapján, de azokat kiegészítve strukturálja a kiállítási anyagot. A Székely Nemzeti Múzeummal és a Maros Megyei Múzeummal együtt dolgozva az illusztrációs anyagokat teljesen újjá szerkesztettük, és tervben van egyebek mellett néhány multimédiás eszköz beszerelése is – sorolta Miklós.

Hírdetés

Kép: Erdély Bálint Előd

A látogató, amint betoppan a Borvízmúzeum épületébe, elsőként egy képes animációval találkozik majd, amely a Szejkefürdő egyik jellegzetességét, a bivalyok vontatta borvizes szekeret mutatja majd be. Nem hagyományos, a rajzfilmekhez hasonló animációra kell itt gondolni, hanem egy képes összeállításra. „A Székelyföldi Legendáriummal együttműködve készül az animáció, amelyhez nemcsak a helyben elérhető képes anyagokat, hanem magyarországi közgyűjteményekben található képeslapokat és régi fotókat is megszereztük” – ecsetelte a múzeumigazgató.

Szintén mozgókép mutatja majd be a borvizes korsók készítését is: a Korondon forgatott, a korongolást ismertető filmet Szabó Károllyal együttműködve készítteti a közgyűjtemény vezetősége. A tavalyi nagy érdeklődésre válaszként, borvizes korsót majd vásárolni is lehet a múzeumban. Az épület felső tere is teljesen átalakul: mini „időkapszulák” kapnak itt helyet. „A Monarchia korabeli fürdőknek jellegzetességei voltak az öltözőkabinok, amelyek például Szovátán is találhatók. Ilyen kabinokat állítunk fel, ha a látogató bemegy az egyikbe, akkor a római kori fürdőben találja magát, a következőben egy középkori parasztfürdőbe toppan, a következő egy, a már említett Monarchia korabeli fürdő lenne, és végül egy egész modern wellnesközpont miliője várná” – avatott be az intézményvezető.

Bővül a kőzetkiállítás is: új, egységes tárolókban kap helyet a gyűjtemény. A folyamatban lévő átalakítás mellett a régi, a székelyudvarhelyi Kossuth Lajos utcai múzeumépület udvarán lévő, 19. századi kovácsműhelyt is Szejkefürdőre költöztetnék: habár ez konkrétan nem kötődik sem a Borvízmúzeumhoz, sem a Szejkéhez, ám a múzeum kínálatában egy újabb látványosság lehetne, így az elképzelés szerint a nyár folyamán kovácsbemutatók is lennének a múzeum udvarán.

 Kovács Eszter


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »