Korkedvezményes nyugdíj – ha ezt nem tudja, eladósodhat!

Korkedvezményes nyugdíj – ha ezt nem tudja, eladósodhat!

Korkedvezményes nyugdíj – ha ezt nem tudja, eladósodhat! Karika Alexandra2024. 05. 27., h – 10:28

Szeretne korkedvezményes nyugdíjat igényelni? Van egy fontos dolog, amivel nincs mindenki tisztában. Ennek elmulasztása adósságokba keverheti a korkedvezményes nyugdíjat kérelmezőket.

 

Mivel korkedvezményes nyugdíj igénylésekor az igénylő nem lehet munkaviszonyban, nincs, aki befizesse helyette a társadalombiztosítást és az egészségbiztosítást. A probléma, hogy néha több hónapba telik, mire az igénylő megkapja a nyugdíját. 

A problémára Róbert Dobrovodský közjogi képviselő hívta fel a figyelmet:

„Azzal kerestek meg, hogy ellenőrizzem a korkedvezményes nyugdíjat kérelmezők helyzetét, hogy kiderüljön, sérülnek-e a jogaik. A kérelmező hátrányos megkülönböztetésben érezte magát az öregségi és rokkantsági nyugdíjat kérelmezőkkel szemben, mivel a társadalombiztosítási intézménynek a korkedvezményes nyugdíjukról szóló határozatának meghozataláig az igénylők kötelesek fizetni az egészségbiztosítási díjat, míg az öregségi és rokkantsági nyugdíjat kérelmezők az állam által biztosítottnak minősülnek” 

– írta a közösségi oldalán.

Hírdetés

Az egészségbiztosításról szóló törvény szabályozza azoknak a jogalanyoknak a körét, akik után az állam fizeti a biztosítási díjakat. Ide tartoznak többek között a nyugdíjkorhatárt elért, öregségi nyugdíjra nem jogosult személyek, valamint a rokkantak, akik nem jogosultak rokkantsági nyugdíjra. A korkedvezményes nyugdíjat kérelmezők azonban nem tartoznak ide. Ők csak akkor válnak az állam által biztosítottá, ha megkapják a „korkedvezményes nyugdíjas” státuszt. 

„Tehát a társadalombiztosítási intézmény által megítélt korkedvezményes nyugdíjjal. Amíg a korkedvezményes nyugdíjat igénylők még dolgoznak, a munkáltató fizeti helyettük az egészségbiztosítási járulékokat. Ha a korkedvezményes nyugdíjat igénylők be vannak jelentve az illetékes munkaügyi hivatalnál, az állam fizeti helyettük az egészségbiztosítási járulékokat. Ha azonban a korkedvezményes nyugdíjat igénylő már nem dolgozik, és nincs nyilvántartva a munkaügyi hivatalnál, akkor köteles az egészségbiztosítónak bejelenteni a biztosítást fizető személy megváltozását, és önköltséges alapon fizetni az egészségbiztosítási járulékokat mindaddig, amíg a biztosító nem hoz döntést a korkedvezményes nyugdíjról” 

– mutat rá Dobrovodský. 

Miután a társadalombiztosítási intézmény megítélte a korkedvezményes nyugdíjat, a nyugdíjasok kérvényezhetik egészségbiztosítójuknál az egészségbiztosításra fizetett előlegek visszatérítését egészen a korkedvezményes nyugdíj megítélésének időpontjáig. Az egészségbiztosító a biztosított írásbeli kérelmétől számított két hónapon belül visszatéríti az így befizetett egészségbiztosítási díjakat. 

„Fontos, hogy a korkedvezményes nyugdíjat igénylők tisztában legyenek a helyzettel, hogy ne keletkezzenek adósságaik. Bizonyos körülmények között ez azt eredményezheti, hogy csak sürgősségi orvosi ellátásban részesülhetnek” 

– tette hozzá. 

(pluska.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »