Korčok szlovák külügyminiszter újraértelmezi a Szlovák Nemzeti Felkelést

Korčok szlovák külügyminiszter újraértelmezi a Szlovák Nemzeti Felkelést

A szlovák külügyminisztert felháborította, hogy az ellenzéki Smer-SD a Szlovák Nemzeti Felkelés 78. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésére meghívta Igor Bratcsikov pozsonyi orosz nagykövetet és Belarusz pozsonyi nagykövetségének képviselőjét. Mindkét diplomata beszédet is mondott a hétfői zólyomi rendezvényen.

Ivan Korčok szerint az orosz nagykövet nyilvánosan támogatott egy olyan szlovák pártot, amely kiáll a szélsőségesek mellett, híveik a fasiszta szlovák államot éltetik és sohasem határolódtak el a holokauszttól és az SZNF évfordulóján fekete zászlókkal tüntettek. Ezért keddre be is kérették a külügyminisztériumba, ahol átadják neki a tiltakozó jegyzéket.

Hírdetés

A külügyér szerint  az orosz diplomata beavatkozott Szlovákia belügyeibe.

Robert Fico azzal indokolta az orosz és a belarusz diplomata meghívását a megemlékezésre, hogy olyan országokat kéviselnek, amelyek annak idején a Szovejtunió tagállamaiként támogatták a szlovák nemzetet a fasizmus elleni harcában. Más országok képviselőit is meghívták, ők azonban elnézést kértek, hogy nem vehetnek részt a megemlékezésen.

Veronika Remišová, a már csak virtuálisan létező Za ľudí koalíciós párt vezetője is bírálta az orosz nagykövet meghívását, amivel szerinte a Smer-SD megszégyenítette a felkelés hőseinek emlékét. Mint közösségi oldalán fogalmazott: meghívni annak az Oroszországnak a képviselőjét, amely ártatlan embereket gyilkol és megsemmisíti a szabadságot egyenesen szégyenteljes.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »