Korčok igen vagy nem? Bonyolódik az államfőválasztás második fordulója a Magyar Szövetségen belül

Korčok igen vagy nem? Bonyolódik az államfőválasztás második fordulója a Magyar Szövetségen belül

Nyitókép: SITA

Gyimesi György Korčok kategorikus elutasításával következetesen azt mondja, amiben a Szövetség már tavaly szeptemberben megegyezett. Forró ellenben nyitva hagyja Korčok támogatásának lehetőségét, Berényi szerint pedig az is lehet, hogy a második forduló előtti döntést a választóikra bízzák. Amivel valójában Ivan Korčok esélyeit növelik.

Gyimesi György tavaly szeptemberben a TA3 hírtelevízió műsorában a Szövetség egésze nevében nyilatkozva („mert van rá felhatalmazásom”) szavakkal azt mondta, hogy a magyar párt egészen biztosan nem fogja támogatni Ivan Korčokot sem az államfőválasztás első, sem a második fordulójában.

Mint ismert, akkoriban, tavaly szeptemberben még nem lehetett tudni, hogy ki lesz a Szövetség saját államfőjelöltje, csak azt, hogy lesz magyar jelölt. Gyimesi így értelemszerűen eleve kizárta a szlovák jelölt támogatását az első fordulóban. Ugyanakkor, és itt van a lényeg, azt is hozzátette, hogy a párt egésze nevében kijelentheti, hogy a soviniszta magyargyűlölő Ivan Korčokot illeti, biztosan nem fogják támogatni őt az államfőválasztás második fordulójában sem. Gyimesi György a TA3-ban ráadásul hangsúlyozta, hogy nem csak a saját, hanem a párt egésze nevében nyilatkozik.

Lásd alábbi videó 3 perc 28 másodperctől:

Az alelnök azóa is következetesen kitart emellett. Ami változott, illetve ami kevésbé olvasható, az a párt elnökének, illetve Berényi Józsefnek a szavai.

A tegnapi Országos Tanács ülésén ugyanis az EP-lista ismertetésén túl az államfőválasztás is szóba került. A Körkép.sk kérdésére, miszerint az első fordulóval, ahol a pártelnök, Forró Krisztián érdekelt, nem ér véget az államfőválasztás, mi a párt üzenete a felvidéki magyarok számára.

Hírdetés

Forró Krisztián pártelnök válaszaiban több hasonló kérdés ellenére sem helyezkedett egyértelmű álláspontra arra vonatkozóan, hogy kit fognak támogatni a második forduló előtt. Úgy fogalmazott, hogy meghallgatják a jelöltek ígéretét a magyarok számára. Ivan Korčokkal kapcsolatban hozzátette azt is, hogy neki „nagyot kell alakítania, hogy meg tudja szólítani a szlovákiai magyarokat”.

Ugyanakkor nyitva hagyta annak lehetőségét is, hogy a párt akár támogathatja is Korčokot. A Körkép.sk kérdésére, hogy előfordulhat-e, hogy a Magyar Szövetség egyik jelölt támogatására sem kéri választóit a második fordulóban, Forró és Berényi is igennel válaszolt. Berényi hozzátette, hogy ilyenre 2014-ben is volt példa, amikor az akkori magyar párt Robert Fico, illetve Andrej Kiska támogatását sem ajánlotta választóinak.

Gyimesi György ugyanakkor egyértelműen elmondta,

„természetesen SOHA nem fogjuk támogatni IVAN KORČOKOT az elnökválasztás második fordulójában!”

Szerinte ugyanis Korčok volt az, aki külügyminiszterként éveken keresztül céltáblát rajzolt a magyarok hátára, az SaS nominánsaként pedig őt terhelte a felelősség, hogy a kettős állampolgárság rendezésének magyar szempontból is megnyugtató kérdése nem került be az Igor Matovič vezette kormány programjába.

Ěrdekesség, hogy a Focus februári, ezekben az órákban közzétett felmérése szerint a felvidéki magyarok körében négyszer akkora Pellegrini támogatottsága, mint Korčoké. Amint az a lenti táblázatból is kiderül, a második fordulóban Pellegrini a magyarok 45 százalékának szavazatára számíthat. 35 százalék nem megy el választani, és csak a maradék 12 százalék gondolja úgy, hogy Korčokra adja szavazatát.

A Magyar Szövetség egyes tagjai tehát kockázatos játékba kezdtek. Mást kommunikálnak ugyanis, mint kommunikáltak 2023 szeptemberében, miközben Forró úgy hagyja nyitva Korčok esetleges támogatásának kérdését, hogy a Magyar Szövetség választóinak 80 százaléka nem kér belőle. A Focus szerint ugyanis 45 százalékuk a második fordulóban Pellegrinit fogja támogatni, 35 százalékuk pedig egyenesen el sem megy szavazni. Marad 12 százalék, ami minden 10. olyan személy, aki a magyar pártra szavazott.

Érdemes ezért ködösíteni a 2023 szeptemberében még világos, Gyimesi által hangoztatott közös álláspontját a pártnak?

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »