Korčok és Pellegrini egyetért abban, hogy stagnál az ország

Korčok és Pellegrini egyetért abban, hogy stagnál az ország

Korčok és Pellegrini egyetért abban, hogy stagnál az ország Kulcsár Péter2024. 03. 28., cs – 16:22

Szlovákia stagnál, és előrelépésre van szükség. Bár az államfőnek nincsenek erős jogkörei a törvényalkotást illetően, fontos témákat nyithat meg és vihet be a közbeszédbe – ezekben a dolgokban egyetért Ivan Korčok és Peter Pellegrini. A két államfőjelölt a közszolgálati médiában (RTVS) vitázott.

Mindketten leszögezték, fontos az államfő és a kormány együttműködése. Pellegrini attól tart, Korčok erre nem lenne képes, mivel ellensúlyozni akarja a kormányt. Korčok lényegesnek tartja, hogy az államfő független legyen, az emberek javát szolgáló intézkedéseknél pedig mindenben kész együttműködni a kormánnyal.

Hírdetés

„A gazdasági növekedés nem olyan, mint amilyet szeretnénk” – erősítette meg Pellegrini, de ezért Igor Matovič és Eduard Heger kormányát hibáztatja, melyeknek tagja volt Korčok is. Pellegrini azt állítja, a nehéz anyagi helyzet ellenére a jelenlegi kormány képes volt szociális intézkedéseket bevezetni az elmúlt néhány hónapban, és beruházásokkal igyekszik beindítani a gazdaságot. Hozzátette, elnökjelöltként a sokéves politikai tapasztalatait kínálja a választóknak, karrierje során számos delegáció vezetőjeként vett részt külföldi munkalátogatásokon, részt vett például a külföldi egyetemekkel kötött szerződések aláírásában.

Korčok a fiatalok külföldre áramlásának megállítását is fontos feladatnak tartja. Hozzátette, gazdasági téren az államfő a vállalkozók és a régiók segítségére lehet, új lehetőségeket nyithat meg számukra és beruházókat szerezhet. Ebben is együttműködne Robert Fico kormányával, mivel az elnök egymaga nem tud eredményeket elérni ezeken a területeken. Visszautasítja viszont az előző kormányokkal kapcsolatos kritikákat, megjegyezte, hogy a külpolitika, amit ő irányított, megfelelően működött. Hozzátette, hogy a világjárvány ellenére is sikerült jelentős szociális intézkedéseket végrehajtania az előző kormánynak, de beismerte, hogy számos lehetőséget elszalasztottak.

Ami a kormánnyal való együttműködést illeti, Korčok attól tart, Pellegrini túlságosan „szervilis” lenne, Pellegrini viszont attól, hogy Korčok mindenáron a kormányt akarná ellensúlyozni. Pellegrini leszögezte, ő is minden esetben szembehelyezkedne a kormánnyal, amikor az alkotmánysértően járna el, vagy nem a küldetésének megfelelően cselekedne. Bírálta azokat az ellenzéki kijelentéseket, melyek szerint Korčok megválasztása a kormány végének kezdetét jelentené, szerinte az ellenzék a társadalom megosztásán dolgozik. Ugyanakkor a kormánykoalíciót stabilnak tartja, és meggyőződése, hogy többet tud elérni, ha a legfőbb közjogi méltóságok képesek a konstruktív párbeszédre.

Korčok azzal válaszolt, nem ő beszél az államfőválasztás kapcsán a kormány stabilitásának veszélybe kerüléséről, hanem Pellegrini koalíciós partnere, Andrej Danko, az SNS elnöke. „Nem azért beszélek, hogy üres cikornyákat mondjak. Kész vagyok együttműködni a kormánnyal” – szögezte le, hozzátéve, tiszteletben tartja az alkotmányban foglaltakat. Ugyanakkor meggyőződése, hogy az elnöknek függetlennek kell lennie, nem pedig a kormány meghosszabbított kezének, nem utasítások alapján kell cselekednie, és képesnek kell lennie összefogni a társadalmat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »