Komposztáló telep épül Nagykaposon

Komposztáló telep épül Nagykaposon

Sikeres lett az Ung-vidéki Nagykapos komposztáló telep kiépítésével kapcsolatos projektje a Minőségi Környezet Operatív Programja keretében. Az építésre és annak felszerelésére a Környezetvédelmi Minisztériumtól vissza nem térítendő pénzügyi támogatásként 691 ezer eurót nyertek el.

Peter Petrikán polgármester szerint az önkormányzat a jelenlegi 150 tonnához képest a jövőben 864 tonna biológiailag lebomló hulladékot tud majd hasznosítani.

Hírdetés

Eddig csak egy kis városi komposztálóhelyük volt, és évente csupán egy alkalommal gyűjtötték össze ingyenesen a zöldhulladékot a lakosságtól. A meglévő gyűjtőudvarban csupán egy ötször öt méteres területen tudták azt tárolni, így a város az összegyűjtött leveleket és füvet a helyi termelőszövetkezetbe volt kénytelen küldeni.

A projekt célja az volt, hogy kiépítsenek egy saját komposztáló telepet, és megvásárolják a működtetéséhez szükséges berendezéseket:  egy traktort, egy hidraulikus karral ellátott rakodót, valamint  egy hulladékaprítót. A mobil komposztáló elsőbbséget élvez a komposztáló telepen, ahol azt az apróbb, lebomló hulladék darabolására és keverésére használják, hogy a hulladék legjobb és leggyorsabb hasznosítását tudják elérni. A vegetációs időszakban  heti szinten kívánják azt kihasználni.

Petrikán elmondta, most folyik a projekt közbeszerzési  dokumentációjának ellenőrzése, az önkormányzat a beruházás megvalósulásának határidejét  2022. februárjában határozta meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »