Komoly népbetegséggé vált az allergia, minden negyedik személy érintett lehet

Komoly népbetegséggé vált az allergia, minden negyedik személy érintett lehet

Románia lakosságának mintegy negyede szenved valamilyen allergiától, amely betegségeknek az előfordulási aránya folyamatosan növekedik – számolt be csütörtökön a Hotnews a Romániai klinikai allergológiai és immunológiai társaság közleménye alapján.

A tájékoztatás szerint Romániában
– 4 felnőtt és 3 gyerek közül egy allergiás náthában szenved,
– minden ötödik gyerek allergiás asztmában,
– a lakosság negyede atópiás eredetű bőrgyulladásban,
– a felnőtt lakosság 2 százaléka és a kiskorúak 10 százaléka valamilyen ételallergiával él,
– megközelítőleg 1,1 millió állampolgárnak van gyógyszerallergiája.

A szakmai szervezet szakorvos elnöke, Carmen Panaitescu felhívta a figyelmet arra, hogy az allegriás megbetegedések aránya folyamatosan növekedik minden Európai Uniós tagállamban, így Romániában is, ahol mintegy 8 millió személy allergiás valamire. Ezek közül a legtöbb esetben krónikus allergiás betegségekről van szó, amely megnehezíti az emberek személyes, társadalmi és szakmai életét is, illetve jelentősen megnöveli az egészségügyi kiadásokat: a beteg kiadásait is, de a romániai egészségügyi rendszer költségvetését is. Emellett a megbetegedettek viszonylag magas arányszáma miatt az allergiás betegségeknek az össztársadalmi hatásaival is számolni kell, például a munkakiesésel, és a visszaeső termelékenységgel.

Hírdetés

A közlemény szerint az allergiák növekedésének tempójával számolja előrejelezhetően öt év múlva az Európai Unióban minden második személy érintetté válhat. Amellett, hogy nagyon komoly népbetegséggé váltak az allergiás reakciók, a helyzet azért is aggasztó, mert az esetek súlyosságában is erősödés figyelhető meg.

A szakmai szervezet arról is tájékoztat, hogy a jelenséggel való szembenézéshez és kezeléshez elkezdtek kidolgozni egy célzott országos stratégiát, amelynek kidolgozása multidiszciplináris keretek között zajlik, irányadóként pedig a nemzetközi ajánlásokat tartják szem előtt.

A közleményben azt is jelezték, hogy tisztában vannak azzal, hogy a világjárvány is hatással van az allergiás megbetegedésekre, amelyre szintén megoldásokat keresnek. Erről további információkat a szervezet honlapján lehet találni. (Hotnews, hírszek.)

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica hivatalos Facebook-oldal.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »