Komáromban az oltási arány már elérte a 65 százalékot az ötven év felettieknél

Komáromban az oltási arány már elérte a 65 százalékot az ötven év felettieknél

Az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórház fokozott érdeklődést tapasztal a koronavírus elleni védőoltás, különösen a harmadik adag oltás iránt – tájékoztatta portálunkat a kórház sajtóosztálya.

Kiemelik, az önkormányzattal való kiváló együttműködésnek köszönhetően Komárom azon kevés szlovákiai városok közé tartozik, ahol az 50 év felettiek kategóriájában az oltási arány már elérte a 65 százalékot, ami a Covid automatában is tükröződni fog. A kórház ellenőrzése alatt tartja a jelenlegi járványügyi helyzetet, hozzáteszik azonban,

„Jelenleg 12 betegünk van a covid-osztályon, közülük kettő súlyos állapotban, három másik beteget pedig koronavírus gyanújával kezelnek, várjuk a vizsgálataik eredményét. Közülük csak egy vette fel a koronavírus elleni oltást, az ő esetében a betegség viszonylag enyhébb lefolyású, mint a többi betegnél” – mondta Filkó Gabriella, igazgató-helyettes. Mint megemlítette, a kórház szakszemélyzetének több mint 75 százaléka már teljesen beoltott, ezen felül az érdeklődésüket jelző dolgozók már megkapták a vakcina harmadik adagját is – számolt be, hozzátéve, ez a tény is hozzájárul ahhoz, hogy most a világjárványt sokkal jobban kezelik a kórházban, mint a második hullámban.

Hírdetés

„A nem regisztrált állampolgárokat is oltjuk, a múlt hét óta jelentősen megnőtt az érdeklődés, különösen a harmadik adag oltóanyag iránt. Naponta több száz embert oltunk be” – tette hozzá Filkó Gabriella.

A harmadik oltás beadása előtt az érdeklődőknek érvényes igazolást (EU digitális kártya) kell felmutatniuk arról, hogy megkapták a második oltást. Az oltóközpont személyzete ezután ellenőrzi, hogy a második adag beadása óta eltelt-e a megadott idő.  Ez az immunhiányos betegek esetében legkorábban a második adag után négy héttel lehetséges, míg az immunkompetens betegek legkorábban hat hónappal a felvett második oltás után kaphatják meg a harmadik dózist.

Azon személyek esetében, akik már teljes körűen beoltottak és felépültek a koronavírusból, nem ajánlott a harmadik emlékeztető dózis beadása, mivel a COVID-19-ből való felépülés harmadik emlékeztető dózisként hat. Abban az esetben azonban, ha egy személy emlékeztető adagot kér, beadják neki – tájékoztatott a kórház. Felhívták a figyelmet arra, hogy a harmadik emlékeztető adag beadását különösen azoknál a személyeknél kell megfontolni, akik tizenkét hónapnál régebben esett át a betegségen, illetve azok esetében, akik tünetmentesen vagy nagyon enyhe lefolyású tünetekkel vészelték át a COViD-19 betegséget.

(SZE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »