Komárom mintegy 1,3 millió euró támogatást kap komposztáló telep létesítésére

Komárom mintegy 1,3 millió euró támogatást kap komposztáló telep létesítésére

Miután a környezetvédelmi tárca az életkörnyezet minősége elnevezésű operatív program keretében pozitívan bírálta el Komárom új komposztáló üzem létesítésére vonatkozó pályázatát, e projekt megvalósítását több mint 1,289 millió eurós vissza nem térítendő támogatással segíti. A városnak a zöldhulladék-gazdálkodást és a szelektálást jelentősen segítő beruházással kapcsolatos teljes költség 5 százalékát, vagyis a 67 882,97 eurós önrészt kell biztosítania.

A  hírről Keszegh Béla polgármester május 5-én a Városházán tájékoztatta a média képviselőit. Hangsúlyozta: a hozzávetőleg 1,35 millió eurós fejlesztés célja a biológiailag lebomló hulladék újrahasznosítási mértékének növelése, valamint a biológiailag lebomló hulladék mértékének csökkentése a kommunális hulladékmennyiségben. Mindez egy új komposztáló üzem kiépítése és a komposztáló működéséhez szükséges gépi berendezések beszerzése által valósul meg. A Gadóc városrészben, a konténergyár mögötti térségben létesülő, új komposztáló telep majd aerob hulladékkezelési eljárások alapján, 2244 tonna/éves kapacitással működik.

A polgármester rámutatott: e fontos fejlesztést a vonatkozó adatok is indokolják: Komáromban tavaly 18 747 tonna hulladék termelődött (lakosonként 570 kiló), ami 4 214 tonnával több az előző évi mennyiségnél, vagyis 29 százalékos növekedésre került sor. Bár ebből 2 ezer tonna körüli a zöldhulladék valós mennyisége, de mivel a harcsási szemtételepen a szükséges komposztáló helyett csak „kvázi komposztáló“, vagyis zöldhulladék-lerakat van, a megfelelő kimutatás és azon eljárás is hiányzik, amely során azt csöppet sem káros hulladékká alakítanák át. Emiatt minden évben csak 100 tonnányi zöld hulladékot mutattak ki.

Hírdetés

A gadóci városi telken tervezett és majdan szintén a város tulajdonát képező komposztáló telep kiépítését a már lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján, a silógödrök kialakításától kezdve, az üzem épületének, a gépi berendezéseknek helyet adó garázsoknak, a különféle tárolóknak és a hídmérlegnek a kialakításán át, a kapu, kerítés és új bekötőút építéséig, illetve a közmű-hálózatok biztosításáig a KOREKT Kft. vállalat végzi. A telep gépi berendezéseinek (pl.: a traktornak, homlokrakodónak, komposztforgató gépnek, faanyag-aprítógépnek, keverőgépnek, komposzt szitának) a szállítója a már lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján az AGROSERVIS Kft. és az E.C.A. Kft.

Ahogy elhangzott: a környezetvédelmi minisztérium a várossal együttműködve májusban készíti elő a nem visszatérítendő támogatásról szóló szerződést, amely hatályba lépése után lehet majd előkészíteni, illetve elvégezni az építkezési munkálatokat és beszerezni a gépeket. Vélhetően ez év végére vagy 2023 elejére megvalósul a projekt. A telepen legalább 2 személynek napi 8 órás munkalehetőséget nyújtanak.

A hulladékgazdálkodás kapcsán egy komáromi gyűjtőudvar (177 négyzetméternyi fedett épületegység és 2032 négyzetméternyi hulladékgyűjtésre szánt terület, valamint mérleg járműveknek szánt felhajtással) létesítéséről is szó esett, amely költségeiből 210 ezer euót a városkasszából fedeznek, 140 ezer eurót pedig a Környezetvédelmi Alap (Envirofond) biztosít. A polgármester azt is elárulta: ez évre 118 ezer eurót hagytak jóvá kukatárolók felújítására, továbi 10 ezret pedig szemeteskukák vásárlására. E célra az előző három évben 140 ezer, 90 ezer és 230 ezer eurót költöttek, mert fontosnak tartják a hulladék kulturált módon való elhelyezését. Hangsúlyozta: a törvénymódosítás értelmében 2023. január 1-től már osztályozatlan hulladékot sehol sem lehet lerakni, miközben egyre nő a hagyományos szemétlerakás ára, az égetőkben történő likvidálás pedig még drágább.

„Miközben Komárom város vastagon dotálja a szemétlerakást, a lakosoktól csak azt kérjük, hogy felelősségteljesen szelektálják a hulladékot, ekképp csökkentve a vonatkozó költségeket!“ – hangzott végül a közérdekű kérése.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »