Kocsonya, – és fánk kóstolás Nagymadban

Kocsonya, – és fánk kóstolás Nagymadban

A farsang mozgó ünnepeink egyike, és a világi jeles napok közé sorolandó.

Az emberek ilyenkor szórakozva űzik ki a telet a mindennapjaikból. A farsang a vígadozás, mulatozás, vidámkodás időszaka is. A koronavírus miatt ugyan a megszokottól eltérő módon kerítenek sort az ünneplésre, mégis nagyon szerethető napok ezek. Legfőképpen azoknak, akik szeretnek mulatni.

“Megváltozott körülöttünk az élet, vele mi is. Azt gondoltam, a magunk módján, kicsit megváltoztatott taktikával, a szabályoknak és előírásoknak megfelelően mégiscsak meg kellene élnünk a farsang időszakát. Ezért találtuk ki a kocsonyafőző- és fánksütő kihívást.”  

– magyarázta a Körképnek László Gábor, Nagymad község polgármestere.

A farsangi szórakozásnak mindig hagyománya volt a községben a világjárvány előtti időszakban is. A kocsonyafőzés is ide nyúlik vissza.

“Idén mégis rendhagyó formát kellett ennek választanunk. Meghirdettük, hogy keressük Nagymad legrezgősebb, legfinomabb kocsonyáját, és asszonykéz által készült legszalagosabb farsangi fánkját.”

– mesélte a településvezető.

A leadott ételeket neves zsűri – Ambrózi Zoltán és Hörömpö István séfek, akik a Világ Magyarságának Gasztronómiai Szövetségének (továbbiakban VIGASZ), illetve az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai – kóstolta meg.

Hírdetés

Nagymadban a verseny során az első három helyezettet díjazták. A díjak serlegek és ajándékcsomagok voltak. A polgármester hozzátette, hogy ő is tagja a VIGASZ-nak, hiszen községük nem egyszer képviseltette, illetve mérettette meg magát különböző külföldi főzőversenyeken, fesztiválokon.

“Fontosnak tartom elmondani, hogy ezek a rendezvények, még ha szigorú keretek között is zajlanak, nagyon lélekmelengetőek, mert látni a közösségünk tagjain, hogy keressük a kapcsolatot egymással. Keressük azt, ami összeköt és nem azt, ami szétválaszt. Bele lehet fásulni a bezártságba, a korlátozásokba…  

– vélekedik László Gábor. Az ilyen események során mindig meglátogatják és kóstolót visznek olyan embereknek, vagy családoknak, amelyeknél felütötte fejét a pillanatnyi kétségbeesés, betegség, vagy megromlott egészségügyi állapotuk okoz problémát.

“Mi szívesen tesszük ezt, ők pedig hálásan fogadják. Nem nagy dolgok ezek, de sokat jelentenek az érintettek számára Mi már csak ilyenek vagyunk.”  

– mondta.

A nagymadiak nagyra értékelik az önkormányzat igyekezetét, hiszen a járvány miatt hiányzik számukra a megszokott közösségi élet.

“Polgármesterként az a nézetem – és minden mást is erre építek-, hogy az emberi kapcsolatok megtartásának semmiféle vírus vagy egyéb más probléma sem szabhat határt. A kezeket megfogni kell és nem elengedni”

– zárta László Gábor.

Laky Erzsébet

Képek: Nagymadi község


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »