Kiutasítás: 30 ezren hagyták el az uniós tagországok valamelyikét az első negyedévben

Kiutasítás: 30 ezren hagyták el az uniós tagországok valamelyikét az első negyedévben

Az uniós tagországok 2024 első negyedében 103 515 nem uniós állampolgárt utasítottak területük elhagyására, és 30 570-et küldtek vissza ténylegesen valamely másik országba kiutasítási határozat alapján – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken.

Az Eurostat MTI tolmácsolta jelentése szerint a január és március között kiadott kiutasító rendelések száma 2 százalékkal maradt el az előző negyedéves adatoktól, míg a ténylegesen is távozók száma 6 százalékkal nőtt. A 2024 első negyedében kiadott kiutasítási határozatokat követően az adott EU-tagállamot elhagyók többsége (85 százalék) egy EU-n kívüli országba távozott.

A legtöbb olyan nem uniós állampolgárt, akit valamely EU-s ország területének elhagyására köteleztek, Franciaországban (34 190 fő), Németországban (15 400) és Belgiumban (6 965) jegyezték fel.

Franciaországban (4205), Németországban (3950) és Svédországban (3135) regisztrálták a legtöbb olyan embert, akik kiutasításukat követően egy másik országba távoztak.

Hírdetés

Az uniós statisztikai hivatal szerint

Magyarország az idei év első három hónapjában 970 kiutasító határozatot hozott nem uniós állampolgárokkal szemben, és 450-en voltak azok, akik egy ilyen határozatot követően egy másik országba távoztak.

Az EU-tagállamok területének elhagyására kötelezett nem uniós állampolgárok közül a vizsgált időszakban az algériai és marokkói állampolgárok aránya volt a legnagyobb (7-7 százalék). Őket a törökök (6 százalék), valamint a szíriaiak és a grúzok (5-5 százalék) követik. A kiutasítást követően hazájukba visszatértek között a legtöbben grúz (9 százalék), majd albán és török (6-6 százalék), valamint kolumbiai, marokkói, algériai és szíriai (mindegyik 4 százalék) állampolgárok voltak.

(Címlapkép: Afrikából Európába igyekvő 159 illegális bevándorló érkezik csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjébe 2024. április 2-án. MTI/EPA/EFE/Gavriil Grigorov)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »