Kitüntetett kárpátaljai szobrászművész: Matl Péter

Kitüntetett kárpátaljai szobrászművész: Matl Péter

A vereckei honfoglalási emlékmű elkészítése, fogadtatása és az utána bekövetkezett bonyodalmak után megfogalmazódott bennem, hogy nemcsak magamért, családomért tartozom felelősséggel, hanem nemzetem múltjáért jelenéért és jövőjéért is.

Kárpátaljai alkotó kapott állami kitüntetést Budapesten. Munkácsy Mihály-díjban részesült Matl Péter M. S. mester-díjas szobrászművész 2022. március 15. alkalmából. Őt kérdezte a Gondola. 

– Mester, kárpátaljai szobrait, emlékműveit miért érezte fontosnak az ottani magyarság nemzeti azonosságának megőrzéséhez?

– Ùgy hozta a gondviselés, hogy fiatal koromban többszöri nekifutásom után sem sikerült külföldre költöznünk. Több barátom karriert csinált abban az időben. Többet dolgoztam külföldön, mint Kárpátalján. Saját döntésem folytán otthon maradtam, semmilyen megbizást nem kaptam évekig . A vereckei honfoglalási emlékmű elkészítése, fogadtatása és az utána bekövetkezett bonyodalmak után megfogalmazódott bennem, hogy nemcsak magamért, családomért tartozom felelősséggel, hanem nemzetem múltjáért jelenéért és jövőjéért is.

Az M. S. mester-díjjal elismert Honfoglalás-emlékmű – wikipedia

– Honfoglalás-emlékművét, amelynek elismeréseként 2011-ben Budapesten vette át az M. S. mester-díjat, sok támadás érte a hungarofób szélsőség részéről. Ez hogyan erősítette meg Önt?

Hírdetés

– Az emlékmű elleni támadások előbb félelmet, majd dacot váltottak ki bennem, végül megértettem, hogy ez a folyamat az időben, térben játszódik, és vállalnom kell a kövtkezményeit. Sajnos akkor kezdődtek a magyarellenes, állami szinten irányított uszítások, melyek a mai napig tartanak. Annak ellenére, hogy a kárpátaljai magyarság nem ad rá semmilyen okot.

A művész ópusztaszeri Turul-szobra – kistelekjaras.hu

Sőt most a háború idején kiválóan megmutattuk, hogy mi mennyire támogatjuk a belső Ukrajnábol hozzánk menekülteket. Minden magyarlakta település erején felül befogadja a szerencsétlen családokat. Ami most már könnyebb, mert a magyar államtól jön folyamatosan a segítség.

– Most, amikor háború zajlik abban az államban, amelyhez jelenleg a Kárpátalja tartozik, miért különösen fontos az a Munkácsy-díj, amelynek névadója szintén kötődött a Kárpátaljához?

Rákóczi Ferenc emlékműve Munkácson – szoborlap.hu

– Úgy tudom hogy én vagyok Kárpátalján az első Munkácsy díjas. Hálás vagyok az elismerésért. Örömmel értesítem a kedves olvasókat hogy hamarosan Budapesten bemutatásra kerül a munkásságomról készült reprezentatív album.
Munkásságommal nem részrehajlóan megpróbáltam elhinteni a békesség és szeretet magjait . 

Molnár Pál


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »