Kitiltják a plázából a MOM Park rémeit

Saját hatáskörben megakadályozza a jövőben a MOM Park, hogy belépjen a bevásárlóközpontba a Sapkás és bandája néven elhíresült garázda csoport. Néhány tagjukat a napokban előállította a rendőrség, és bár kábítószergyanús anyagot találtak náluk, mégsem nyomoznak ellenük. Sapkásék hónapok óta rettegésben tartják a plázát, ám a sorozatos rendőrségi intézkedések ellenére továbbra is szabadlábon vannak.

Saját hatáskörben megakadályozza a továbbiakban területének, vásárlóinak, valamint dolgozóinak biztonsága érdekében a MOM Park a korábban az üzletpark területén garázdálkodó személyek belépését az üzletközpontba – közölte lapunkkal a bevásárlóközpont. A MOM Park a garázda fiatalok kitiltása mellett együttműködik a hatóságokkal és a kerületi önkormányzattal az előzőleg történt incidensekkel kapcsolatban.
A Sapkás banda egyik tagját, B. Ferencet és két társát egyébként október 21-én előállította a rendőrség, és jóllehet a fiataloknál drogot találtak, mégis ismeretlen tettes ellen nyomoznak. Érdeklődésünkre megerősítették, nem változott az eljárás minősítése, azaz továbbra sem Sapkásék ellen folyik a nyomozás. Így kényszerintézkedésről szó sem lehet.

Hírdetés

Mint azt helyszíni riportunkban korábban megírtuk, a Sapkás és bandája rendszeresen a MOM Park bevásárlóközpontban múlatja az idejét. Beszólogatnak a vásárlóknak, főleg a hölgyeket és a kisdiákokat zaklatják. Október 12-én B. Ferenc egy 13 éves tanulót ütött szó nélkül arcon. A gyerek azóta sem mer egyedül kimenni a lakásukból, pszichológusi segítségre szorul. B.-t őrizetbe vették, de 72 óra múlva elengedték, mert az ügyészség nem tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatására vonatkozó rendőrségi indítványt. A biztonsági szolgálat csak januárban tíz (!) alkalommal intézkedett a banda ellen, ezek kizárólag olyan esetek voltak, amikor a rendőröket is ki kellett hívni. B. Ferenc ellen jelenleg hivatalos személy elleni erőszak, súlyos testi sértés kísérlete, garázdaság, valamint rongálás megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás.

– A plázákhoz kapcsolódó elkövetők életkora jellemzően 17-20 év. A kamaszkort 15-16 évesen maguk mögött hagyják, de hogy milyen irányban fejlődnek, abban nagy a család, a szülők szerepe. A közösségek szétestek, nincs összetartás a fiatalok között, nemigen fordul elő például, hogy leülnének valahol beszélgetni, vagy együtt sportolnának. Ehelyett megmutatják, hogy „milyen erősek vagyunk, mindent meg merünk csinálni” – elemezte a fiatalok plázalétét Bilkei Pál kriminálpszichológus. – Azt tartják, hogy nem bűn, amit csinálnak, és meg merik tenni, hogy zaklatják, megtámadják a kisebbeket. Óhatatlan, hogy bűncselekményeket kövessenek el, de nem fogják fel a cselekményük súlyát és következményeit. Óriási szerepe van a médiának abban, hogy erőszakosak, hiszen például a televízióban 80-90 százalékban erőszakos filmeket sugároznak. Mindenhonnan dől az erőszak rájuk, és ezt tartják természetesnek, példának. Az erő levezetését is szolgáló sport azonban már nem sikk, kiment a divatból.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »