Kiszivárgott: Ennyivel kevesebb olaj érkezett Szlovákiába és Magyarországra júliusban

Kiszivárgott: Ennyivel kevesebb olaj érkezett Szlovákiába és Magyarországra júliusban

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az ukrán olajstop miatt Szlovákiába és Magyarországra együtt 17 százalékkal kevesebb orosz Ural típusú nehézolaj érkezett a Kijev által júniusban bevezetett szankciók miatt.

Mint arról a Körkép.sk is beszámolt, Ukrajna szankcionálta a Lukoil az orosz Lukoil vállalatot, amely a szlovák és magyar olajszállítások tetemes részéért (45 illetve 30 százalékáért) felel. Magyarország Brüsszelt látja a háttérben, amit közvetve az is bizonyít, hogy az Európai Bizottság nem hajlandó jogorvoslatot nyújtani a két országnak az EU-Ukrajna társulási szerződés keretében. A szakértők ma már politikai szimpátián innen és túl is egyetértenek abban, hogy az olajstopnak politikai céljai vannak.

A Reuters úgy tudja, hogy a Barátság kőolajvezetéken Szlovákiába érkező orosz nehézolaj mennyisége júliusban 0,36 millió tonna volt, ami komoly, 22 százalékos visszaesés a júliusra ütemezett, 0,46 millió tonnás eredeti szállítási tervekhez képest.

A Magyarország felé menő kőolajmennyiség 11 százalékkal volt rövidebb.

Hírdetés

Az ukránok állítása, miszerint mindkét ország ugyanannyi olajhoz jutott, mint júniusban, csak részigazság, a Slovnaft ugyanis júliusban akarta bepótolni a május 1. és június 15. közötti karbantartás miatt bevezetett korlátozott olajbevitelt. Az ukránok tehát a szankciókkal nem engedték a finomítónak, hogy felvegye a tempót a tervezett olajimportmennyiségekhez. 

Ez abszolút számokban azt jelenti, hogy az ukránok több mint 100 ezer tonna olaj behozatalát lehetetlenítették el.

Vagyis az az ukrán állítás, hogy ugyanannyi olajat kapott a két ország júliusban, mint júniusban, technikailag ugyan még igaz is lehetne, csak ezzel nem cáfolja, hanem épp megerősíti a vádakat, miszerint zsarolni próbálja a két országot.

Fontos részlet, hogy csak a Lukoil szállításait lehetetlenítették el, más orosz cégekét, amelyek esetleg más országok (Németország, Lengyelország) ellátásáért felelősek közvetve vagy közvetlenül, nem kerültek tiltás alá. Ez pedig elég nyilvánvalóan arra utal, hogy az ukrán intézkedések kifejezett célpontjai Szlovákia és Magyarország voltak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »