Kiszáll a Samsung az okostelefonos üzletágból?

Kiszáll a Samsung az okostelefonos üzletágból?

Az egyik piacelemző szerint öt éven belül eltűnhet az egyik legnagyobb név az okostelefonok világából.

A Samsung jelenleg a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, ezért is volt meglepő az egyik neves piackutató, Ben Bajarin elemzése, amely szerint a dél-koreai cég, sikerei ellenére, az „innovátorok dilemmájával” szembesülhet.

Erre akkor kerülhet sor, amikor egy korai újító azért kezd piaci pozíciókat veszíteni, mert a konkurensei olcsóbb, de ha hasonló jellemzőket felmutató termékekkel jelennek meg a piacon. A kifejezés egyébként a Harvard Business School professzorának, Clayton Christensennek hasonló című könyvéből való, s egészen leegyszerűsítve annyit jelent: másolni könnyebb, mint kitalálni.

Hírdetés

A Samsung esetében ez azt jelenti, hogy az androidos eszközök új gyártói olyan telefonokat kínálnak, amelyekben hasonló funkciók vannak, mint a nagy Samsung-modellekben, hasonlóan néznek ki, csak épp az áruk jóval kedvezőbb. Egyébként is az egész androidos piacot az „elég, ha elég jó” mentalitás jellemzi, így az innovátor (azaz a Samsung) hiába is tolja prémiumtermékeit.

Bajari szerint a 200-400 dollár közötti androidos eszközök elég jók a nagy tömegeknek, így a Samsung kicsit magára maradt 600 dolláros eszközeivel.

De akkor miért nem küzd hasonló problémával az ugyancsak prémiumtermékeket áruló és jelenleg szárnyaló Apple? Bajarin szerint azért, mert egyedül ez a gyártó használ iOS-t, azaz nem jelenhet meg egy konkurens hasonló, de olcsóbb telefonnal. Ha az Apple licencelné az iOS-t, könnyen olyan helyzetben találhatná magát, mint amilyenben most a Samsung is van.

Mindez persze csak egy szakember véleménye, és kicsit talán ellentmond neki, hogy két év óta először indult növekedésnek a Samsung profitja, többek között azért, mert újra beindult a telefoneladás.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »