Király Zsolt: Most-Híd – MKP 2:0. A vegyespárt lett a Szövetség karmestere

Király Zsolt: Most-Híd – MKP 2:0. A vegyespárt lett a Szövetség karmestere

Amióta az MKP, a Most-Híd és az Összefogás bejelentették, hogy szövetségre lépnek, a vegyespárt át is vette a karmesteri szerepet.

“Mi vagyunk a legnagyobb párt a magyarok körében”

“Az MKP az anyahajó”

“Az MKP-nak jár az 50 százalék a szövetségben, hogy méretéből adódóan ne legyen megkerülhető”

– ilyeneket hallhattunk az MKP részéről az egyesülési tárgyalások hónapjaiban.

A Most-Híd a karmester

Nos, 50 százalék ide vagy oda, a bejelentés óta kizárólag a közösben alig 27 százalékos súlyú szlovák-magyar vegyespárt nyilatkozik a többiek nevében a szlovák médiában. Ott, ahol a legfontosabb, hogy a többségi nemzet lássa, hogy van itt más is, mint amit a Most-Híd oportunista módon a politikában eddig képviselt.

Mégis Solymos László és tanácsadója, Bugár Béla volt az, aki TA 3 ellenzéki hírcsatornán, illetve a szlovák közrádió pénteki háttérműsorában is magyarázhatta a helyzetet.

A szlovák államhoz való lojalitásról, arról, hogy a Szövetség nem lehet magyar párt hanem vegyespárt, hogy függetlennek kell lenni a magyar kormánytól. Minden kimondatlanul azt jelenti, hogy Solymosék arra játszanak, hogy a Hlas potenciális szövetségeseivé váljanak, ezért ütik vágják a jelenlegi szlovák kormányt. Immár a Szövetség nevében is.

Hírdetés

Ki az, aki tematizál?

Nem, nem az anyahajó, sem az elvileg „legerősebb“ MKP vagy annak elnöke az, ami tematizál. Solymos László és Bugár Béla ugyanis egy pillanat alatt kezükbe vették a karmesteri pálcát.

Így volt ez már a Szövetség megalakulásáról szóló sajtótájékoztatón is, ahol Solymos László vázolta másik két párt nevében is az ideológiai és politika-stratégiai mantineleket. Kiszorítva a konzervatív értékeket a Szövetségben, feltámasztva a vegyespárti ideológiát.

Feltámadó vegyespárti ideológia, kiszorított konzervatív értékek a Szövetségben

Mindez teljesen másként hangzana, ha Solymos és Bugár csak a maguk nevében, a Szövetség egyik platformjának színeiben nyilatkoznának. De nem ez történik.

Bugár: A Szövetség nem lehet magyar párt, mert abból baj lesz. Forró hibázott, Gyimesinek nincs karaktere

„Az MKP már csak egy fej nélküli nagy test”, vallják a magyar párt által eddig képviselt ideológiát féltők. Forrásaink szerint nemcsak a szlovák sajtóban kezdi „felzabálni” a Most-Híd a többieket, hanem a hárompárti tárgyalások során is. Úgy tudjuk, hogy a Solymos-Bugár tandemnek sikerült elérnie, hogy ők állítsanak majd listavezetőt a Szövetség közös választási listáján az EP-választásokon. Az is kiszivárgott, hogy az 5-4-3 arány nem érvényes a parlamenti választási lista összeállításánál sem. Azaz, nem jár majd az MKP-nak az 50 százalék a „befutó helyekből.“

Hogy mit eredményez majd mindez az „anyahajó“ választói szemében, egyelőre a jövő zenéje. Mert elég merész dolog azt feltételezni, hogy ha a korrumpálódott, hiteltelenné vált Most-Hídra már csak a választók alig 0,8 százaléka kíváncsi, akkor politikusaikra a Szövetség szócsöveiként majd többen fognak hallgatni.

Az mindenesetre már az első napok után leszögezhető, hogy a Most-Híd – a várakozásoknak megfelelően – amint átmentette magát, ott folytatja, ahol abbahagyta. Immár a másik két párt nevében is.

Ezt akartuk? Jó irányba halad ez a “Szövetség?”

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »