Király Zsolt: Megalakult a Szövetség – Lehetőségeit Bugár es Pellegrini árnyalhatja

Király Zsolt: Megalakult a Szövetség – Lehetőségeit Bugár es Pellegrini árnyalhatja

Második esélyt kapott az egyszer mar zátonyra futott házasság, ahol időközben a gyerekek is felnőttek. Így jellemezhető leginkább a Szövetség-Aliancia október 2-ai megalakulása.

Új időszámítást ígér a felvidéki magyarság számára a Szövetség-Aliancia

A Forró Krisztián vezette párt új időszámítást ígér, és a lehetőségei is adottak ahhoz, hogy célját elérje.

Ugyanakkor az alapító partokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok, valamint a vezetőségben ülő egyes személyek tulajdonságai miatt fokozottan indokolt az óvatosság.

A több mint egy évig épített keret tehát elkészült, a neheze azonban még csak most jön. A választók ugyanis még semmit nem kaptak. Ehhez a tartalommal való megtöltés, a „gürimunka” és a bizalom megszerzése szükséges. Ha ez is sikerül, minden rendben lesz. Addig is azonban el kell kerülni az útvesztőket, nehogy ismét zsákutcában fusson a politikai képviselet.

Megtartotta alakuló közgyűlését az Aliancia-Szövetség (képgaléria)

Ilyen szempontból, ha az egyes platformokra tekintünk, a háromból kettő viszonylag rendben van. Ugyanúgy a platformvezetők személye is. Jó hír, hogy Gubík László helyett végül a politikailag jóval képzettebb Berényi József vezetheti az MKP platformját. Ugyanúgy az Összefogásos Orosz Örs is tudja húzni azt a bizonyos közös szekeret. E két személy ráadásul képes szót érteni egymással, ami a pártelnök, Forró Krisztián munkáját könnyítheti.

Forró erős mandátummal bizonyíthat, és bizonyítania is fog kelleni. Az elvárások ugyanis nagyok. Egy parlamenti küszöb megugrására készülő párt elnökének az első naptól kezdve parlamenti szinten kell tudnia politizálni. Hogy a választók is elhiggyék, van keresnivaló a nagyok között.

A gond a vegyespárti platform körül várható, akik miután sikeresen átmentették magukat, kezdettől fogva afféle párt a pártban pozícióra törekednek.

Ilyen szempontból a Solymos (OT-elnük)-Rigó (platformvezető) leosztás is az eddigi hamis, intrigán, kétszínű politika veszélyét vetíti előre. Benne a Fidesz, Gyimesi György és a szlovák kormány ellenes attitűddel. Mindhárom álláspont rendszeridegen a Szövetség és potenciális választóik többsége számára.

Hírdetés

Ez okozhatja a gondot a jövőben, melyre az elmúlt napokban több példát is láttunk. Soroljunk fel most kettőt közülük:

1. Bugár Béla DenníkN-es szereplése, melyben a bukott, megosztó, vegyespárti politikus továbbra is a Szövetség számára ad “tanácsot”. Például, hogy ha nem marad vegyespárt, nem jut be a parlamentbe. Válaszul a Most-Hid platform az utolsó pillanatban ruszin jelöltjét nominálta a Szövetség országos elnökségébe, jelezve, hogy mindenhol, ahol embereik vannak, mindig lesz egy nem magyar nemzetiségű személy. Bugár hatása, befolyása a vegyespártiság felé tehát továbbra is kézzelfogható.

A másik aggály Bugár esetleges szerepeltetése a Szövetség közös parlamenti választási listáján. A platformok autonómiája ugyanis erre lehetőséget ad.Forró e téren megengedően nyilatkozott a Körképnek, Mózes ellenben a DennikN-ben világosan felmutatta a piros lapot Bugárnak.

A végső szót a későbbiekben a Bugárral szemben alárendelt szerepben levő Solymos-Rigó tandem mondhatja majd ki, annak minden lehetséges, súlyos következményével együtt immár a Szövetség egészére nézve.

2. A második komoly, ha nem a legkomolyabb probléma, hogy nem világos a Szövetség ideológiai besorolása. Ennek egyértelmű jele a potenciális politikai partnerek listája. Míg ugyanis Robert Ficot és  aSmert, valamint a szélsőjobbot kizárták a lehetséges közös halmazból, a Hlast és Pellegrinit nem. Pedig Pellegrini ugyanannak a Smernek volt a tagja, mi több, a Smeres kormány miniszterelnöke. Ráadásul ma már a Hlas több politikusa (Žiga, Raši, maga Pellegrini és talán Saková is felkészül) érintett a NAKA kapcsán, mint Ficoéknal. A Szövetségnek mégis csak a politikai maffia egyik fele elfogadhatatlan, a másik maffiával partneri viszonyra törekszik…

Ez szintén a Most-Híd befolyását jelzi a gyűjtőpárton belül. A Körkép.sk kérdésére (bár többször is próbálkoztunk) nem érkezett világos, érthető válasz az ellentmondás feloldására.

Összegezve

A Szövetség meglépte az egyedüli megléphetőt, és elvileg képes lehet az 5 százalékos parlamenti küszöb megugrására. De még nagyon az út elején jár.

Mindenekelőtt hiteles politikát kell folytatnia. Az, ami eddig zajlott az egyes elődpártokban, édeskevés.

A Szövetség túlnyomó többsége részéről (ha megértik, mi is az elvárás feléjük és képesek lesznek dolgozni, képezni magukat) teljesíthető az alapvető elvárás. A magyar kormányzat várhatóan szintén partner lesz ebben. A kalandorok viszont ugyanúgy helyet kaptak az asztalnál, és nagyon oda fog kelleni figyelni, nehogy megismetlődjön a történelem.

A Szövetség megalakulása ugyanis eddig csak az országos politikában sikertelen magyar közéleti szereplők önmentő akciója. A végső szót a választók mondják majd ki. Őket pedig ismét átverni már nem lesz lehetséges.

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassa a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló tartalmat készíthessünk önöknek!

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »