Kinevezték miniszterelnöknek Rishi Sunakot

Kinevezték miniszterelnöknek Rishi Sunakot

A kedden kinevezett Rishi Sunak idén már a harmadik miniszterelnöke Nagy-Britanniának. Legfőbb feladata a gazdasági válsággal való megbirkózás lesz.

Sunak Nagy-Britannia 57. miniszterelnöke és az első színesbőrű kormányfő. Kedden a Buckingham palotában találkozott III. Károly királlyal, aki nem sokkal később elfogadta Liz Truss lemondását is. Sunak egyúttal kormányalakítási megbízást is kapott.

A 42 éves Sunak az elmúlt 200 év legfiatalabb miniszterelnöke Nagy-Britanniának, aki a várakozásoknak megfelelően vélhetően azonnal kormányalakításba kezd, hogy mielőbb kézbe vegye az épp recesszió felé haladó gazdaságot.

Hírdetés

Sunak indiai származású. Ő maga Nagy-Britanniában, Southamptonban született 1980-ban. Korábban a Goldman Sachs elemzője volt, emellett befektetési alapokkal is foglalkozott. 2015 óta a Konzervatív párt képviselője, 2020-ban pénzügyminiszternek választották.

2009-ben feleségül vette Akshata Murtyt, aki milliárdos indiai szülők lánya. Korábban épp a felesége adó- és pénzügyei miatt támadták.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »