Kína bemutatta az új gyorstüzelő drónkilövő rendszert

Új drónindító rendszert fejlesztett ki Kína, ezzel gyorsabban és biztonságosabban juttathatja a levegőbe az eszközöket.

A szabadalmat a múlt héten nyújtotta be az AVIC kínai repülőgépipari vállalat. Az új drónindító rendszer a légdugattyú elvén működik, így fény, hang vagy kipufogógáz kibocsátása nélkül katapultálja a drónokat a levegőbe – számol be az Asia Times hongkongi és bangkoki székhelyű lap. Az eddigi katapultok hátránya az volt, hogy csak könnyebb drónok indítására voltak alkalmasak, ráadásul károsíthatták a drónok érzékeny elektronikáját, vagy jelentős zajjal, füsttel, fénnyel és hanggal jártak – ez viszont felfedi a drónok indítási helyét.

Hírdetés

Az új indítórendszer képes arra, hogy akár öt másodpercenként indítson drónokat, a technológiát azonban még nem tesztelték. Az egyik katonai tudományos és technológiai agytröszt kutatója arra figyelmeztetett, hogy a szabadalom jelentőségét egyelőre nem szabad túlértékelni. Amennyiben a korszerűsítés beválik, megszüntetheti a rakéták indításakor keletkező „indítási jelet”, így valószínűleg megkönnyítené Kína számára a tajvani légvédelmi radarok elleni megelőző csapást – egyben csökkentené a tajvani és az amerikai megtorló csapások sikerének esélyét.

Kína amúgy már korábban is használt sűrített levegővel indítható technológiát kisebb drónok esetében, az úgynevezett „barrage swarm” (körülbelül „zárótűz-raj) fegyvernél, amely képes 48 drón indítására. Ebben minden drónt nagy erejű robbanófejjel szereltek fel, és villanymotorral működik. Ez a hagyományos rakétatüzérség intelligens változata, minimális a kilövési kibocsátása, ezáltal nehezen bemérhető, és precíziós támadásokra képes, valamint rövid idő alatt hatalmas tűzerőt fejt ki.

Az új kilövési technológia potenciálisan tengeri alkalmazásra is adaptálható lenne. A múlt hónapban Kína elindította a világ első mesterséges intelligenciával működő drónanyahajóját, amelynek operációs rendszere lehetővé teszi 50 repülő, felszíni és víz alatti drón szállítását és indítását. Az eszközök alkalmasak tengeri hírszerzésre hatalmas óceáni területek felett, és ellenséges hadihajók, valamint parti védművek elleni rajszerű támadásokra is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »