Kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott (FOTÓK)

Kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott (FOTÓK)

Kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott (FOTÓK) Elek Zoltán2024. 04. 14., v – 20:41

A magyar női kézilabda-válogatott Japán ellen zárta az olimpiai selejtező 1-es csoportját. Klujber Katrinék végig kézben tartották a mérkőzést, 37:28-ra nyertek és csoportelsőként jutottak ki a párizsi ötkarikás játékokra.

A debreceni Főnix Aréna körül már az olimpiai selejtező utolsó előtti mérkőzését megelőzően megjelentek a piros-fehér-zöld árusok, de a Magyar Honvédség is jelen volt és szórakoztató játékokkal igyekezett népszerűsíteni a katonai hivatást. 

A brit–svéd meccs nem hozott magas színvonalú kézilabdát. A skandinávok sokkal jobbak voltak ellenfelüknél, de a becsülettel és a legtöbb esetben hatalmas mosollyal próbálkozó brit játékosok egy-egy szép lövését, jó védekezését vagy a kapusok védését hatalmas tapssal jutalmazták a korábban kiérkező szurkolók. Sőt, a második félidőben szinte minden brit támadásnál ütemes taps zúgott a csarnokban. 

Az M4 Sport stúdiójában Ferling Bernadett és Elek Gábor tevékenykedett szakértőként. Utóbbit a csarnokba megérkező magyar válogatott játékosok közül a pálya szélére belógva Janurik Kinga és Bordás Réka is integetéssel üdvözölte, míg a többiek azonnal az öltöző felé vették az irányt.

Svédország végül 52:8-ra győzött és bár Nagy-Britannia csapata játékban nem feltétlen ütötte meg az elvárt szintet, egy rendkívül szimpatikus csapatként fogunk emlékezni rájuk.

„Fáradtnak érzem magam. Mióta megtudtuk, hogy pályára léphetünk itt, arra próbáltunk fókuszálni, hogy fejlődjünk, egyénileg és csapatként is. Úgy érzem teljesítettük a tervet. Hihetetlen volt a hangulat, sosem volt még ilyenben részem. Nem is találom a szavakat, el sem tudtam képzelni, hogy ilyen közönség előtt pályára lépjek. Tényleg, alig hiszem el a mi történt” – nyilatkozta az Új Szónak Lea Davies a britek egyik legagilisebb átlövője.

„Nagyon-nagyon boldogok vagyunk, hogy kijutottunk Párizsba. Büszke vagyok a játékosaimra, akik végig fókuszáltak tudtak maradni és ma is jó játékot mutattak” – mondta Johanna Wiberg, a svéd válogatott szövetségi kapitánya a találkozót követő sajtótájékoztatón. Svédország győzelmével már a magyar–japán meccs eredményétől függetlenül biztosította olimpiai kvótáját.

A japán szurkolók is igyekeztek támogatásukról biztosítani kedvenceiket, több zászlót is kifeszítettek a lelátó egyik sarkában, de a magyar drukkerek ellen nem sok esélyük volt. A hazai szimpatizánsok néhány perc alatt elhelyezték a székeken a meccs előtti koreográfiához szükséges elemeket, így mikor a csapatok megérkeztek a bemelegítésre, már minden a helyén volt. A műsorvezetők már ekkor is fokozták a hangulatot, így nem meglepő módon a magyar kézilabdázók hatalmas mosollyal érkeztek meg a bemutatásnál a pályára. A Himnusz elhangzásakor a HU Sector nevű szurkolói csoportnak köszönhetően piros-fehér-zöldbe öltözött szinte a teljes Főnix Aréna és elindult a szurkolás! A kezdés előtti utolsó másodpercekben még a pálya melletti egyik sarok borítása karbantartásra szorult, de a helyszíni szervezők gyorsan orvosolták a felmerülő problémát.

Az első percben azonnal büntetőhöz jutott a magyar válogatott és Klujber Katrin a tőle megszokott magabiztossággal lőtte azt a hálóba, 1:0. A negyedik percben Japán átvette a vezetést, de Kuczora Csenge gyorsan válaszolt és egyenlített, majd nem sokkal később Győri-Lukács Viktória a jobbszélről újra előnyhöz juttatta csapatát. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány védekezés és támadás között egyet cserélt, Kuczora helyett Papp Nikoletta érkezett. Bár maradt néhány üres szék Debrecenben a hangulat a tatabányai férfi olimpiai selejtezőjét idézte már az első percekben is. A 10. percben Klujber akcióból is feliratkozott a góllövőlistára, majd védekezésben labdát is szerzett, a túloldalon pedig Lukács ugrott be remekül a szélről, 5:3. A kapuban Böde-Bíró Blanka kezdett és ő is hozzá tudta tenni a magáét. 

Hírdetés

A negyedik magyar gólszerző Füzi-Tóvizi Petra volt, aki a DVSC játékosaként duplán hazai pályán szerepelt. Szöllősi-Schatzl Nadine első gólja után, 7:4-nél időt kértek a japánok, de még a szünet letelte előtt visszatértek a pályára, Golovin tovább tartotta szóval játékosait, mint a kollégája. Japán támadásban lehozta kapusát, így létszámfölényben kezdett támadni, de az első két ilyen akciójuk nem volt sikeres, míg Klujber akcióból és üres kapura is betalált, 9:4. Újra jött a japán szövetségi kapitány időkérése. Klujber másodszorra elhibázta az üres kapus lövését, de harmadikra javított, először volt hat a hazai előny. Győri-Lukács is kihasznált egy ilyen lehetőséget, 13:6. A jobbszélsőt ez után kiállították így először maradt bent támadásban Papp, aki azonnal gólt is lőtt. Golovin 16:8-nál kért először időt, szűk öt perc volt ekkor hátra az első félidőből. 

Simon Petra is lőtt egyet üres kapura, a visszafutó japán hálóőr, Baba ugyan belekapott még a lövésbe, de védeni nem tudott kilencre nőtt a magyar előny. A svéd meccs után újra ihletett formában játszottak a magyar játékosok, míg japán sok technikai hibát követett el. A félidőt jelző dudaszó 18:10-nél szólalt meg, de egy időn túli büntetővel 11-re növelte góljai számát Japán.

A második játékrész japán góllal indult, amire Győri-Lukács válaszolt egy magabiztos ejtéssel. A vendégeknek még a pontszerzésre sem nagyon volt esélyük, az olimpiai kijutáshoz ráadásul nagy arányú, ötgólos győzelemre lett volna szükségük. A játékvezetők VAR-vizsgálat után piros lappal állították ki Mika Nagatát, aki nem nagyon értette, hogy miért ér ilyen szankciót, hogy ha nem is szándékosan, de belekönyökölt Füzi-Tóvizi arcába. 19:12-nél emberhátrányban próbálkozott kínaival a magyar csapat, de Győri-Lukács nem találta el a kaput, pedig szép figura volt. Már-már úgy tűnt mindenki belekényelmesedhet a találkozóba, amikor a szurkolótábor úgy döntött, hogy ez nem történhet meg, az egész stadion rákezdett a „Ria, ria, Hungária!” skandálásra, Klujber pedig belőtte kilencedik gólját, 22:13. 

A fürge mozgásukról ismert japánok mintha nem bírták volna a tempót, Márton Gérta és Klujber góljai után már tizenegyre nőtt a magyar előny, az ázsiaiaknak nem volt ellenszerük a remeklő magyarok ellen. A kapuban Janurik Kinga is lehetőséget kapott, de elkezdett melegíteni Albek Anna és Pásztor Noémi is, akik a 28:16-os vendég időkérés után szintén pályára léphettek. Valamelyest feljebb tudtak zárkózni a vendégek, öt perccel a vége előtt 31:23 volt az állás.

Az utolsó percekben a mindössze 19 éves irányító, Simon Petra volt igazán elemében, de Janurik is védett nagyokat. A magyar válogatott végül 37:28-ra nyert és csoportlesőként, a vb-negyedik svédeket is megelőzve, a szurkolók vastapsa közepette jutott ki a párizsi olimpiára.

Magyarország–Japán 37:28

Nagy-Britannia–Svédország 8:52

Magyarország–Nagy-Britannia 49:11

Svédország–Japán 35:28

Svédország–Magyarország 25:28

Japán–Nagy-Britannia 43:16

Olimpiai selejtező, 1-es csoport, eredmények


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »