"Kifulladt a balatoni láz" – mutatjuk, hogyan alakulnak az idei ingatlanárak

"Kifulladt a balatoni láz" – mutatjuk, hogyan alakulnak az idei ingatlanárak

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán. A kínálat sokat bővült az elmúlt évekhez képest: több mint 11 ezer eladó lakóingatlan keresi új gazdáját, ami 2023-hoz képest 8, 2022 májusához képest pedig több mint 40 százalékkal nagyobb választékot jelent.

Az elmúlt évekhez képest idén sokkal nagyobb lesz a választék itthon a nyaralók piacán. Az ingatlan.com vezető elemzője az InfoRádióban elmondta: az eladó lakóingatlanok száma a legnagyobb mértékben a Tisza-tó partján növekedett, ahol a kínálati piac egy év alatt negyven százalékkal bővült. Balogh László hozzátette: a Tisza-tó mellett az árak is sokkal kedvezőbbek, mint például a Balaton partján.

Az alföldi tó part menti kínálata jelenleg több mint hatszáz ingatlanból áll, ami mennyiségét tekintve az egytizede az elérhető balatoni házaknak,

az árakat nézve viszont harmadával olcsóbb ingatlanokkal találkozhatnak a vásárlók a Tisza-tó partján, mint a magyar tengernél.

Balogh László elmondta: a Tisza-tó mellett a legolcsóbb települések közé Tiszaderzs és Kisköre tartozik, ahol 170-200 ezer forintos négyzetméterárak vannak jelenleg, a másik véglet pedig Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló, ahol 330 és 425 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárakra lehet számítani.

Hírdetés

Továbbra is kapósak a balatoni és a Velencei-tavi házak

A Balaton népszerűsége ugyanakkor töretlen: az északi parton 18, míg a déli parton három százalékkal nőtt a kínálat. Az árakban azonban viszonylag jelentős különbségek vannak a Balaton északi és déli partja között. Az elemző megítélése szerint „az árak eddig nem zakatoltak ennyire felfelé”, az ingatlanárak szempontjából úgy tűnik, hogy „kifulladt a balatoni láz”.

Az északi oldalon egy év alatt öt százalékkal drágultak a házak, a déli parton viszont két százalékkal olcsóbbak lettek, ami szinte stagnálásnak felel meg. Balogh László hozzátette: a déli parton négyzetméterenként átlagosan 980 ezer forinton kínálják a használt lakónyaralókat, ami körülbelül két-három százalékos visszaesés a 2023-as évhez képest.

Az északi parton viszont már a használt nyaralók átlagos négyzetméterára is eléri az egymillió forintos lélektani határt.

Továbbra is nagyon kedvelt a Velencei-tó környéke, ahol egy év alatt kilenc százalékkal több lakóingatlant hirdettek meg, az árak pedig két százalékkal emelkedtek tavaly májushoz képest. „A Velencei-tó ugyanakkor egyre inkább a budapesti agglomeráció része, ez pedig az árakban is tükröződik. Gárdonyban 774 ezer, míg Velencén 843 ezer forint az átlagos négyzetméterár” – mondta az ingatlan.com vezető elemzője.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »