Kidsafedu – Oktatunk és védünk

Kidsafedu – Oktatunk és védünk

A digitális világ és a Z-generáció előrehaladtával egyre fontosabb és égetőbb témára hívja fel a figyelmet a Kidsafedu projekt. Pilótaintézményként a nádszegi magyar alapiskolában vizsgálták és segítették szakemberek a gyermekek online világban való biztonságát. A projekt során a gyerekek gyakorlati segítséget, a tanárok és a szülők képzést kaptak.

A Kidsafedu projekt egy határon átnyúló Interreg kisalap keretén belül keres megoldásokat az internetes zaklatás kérdéseire, valamint felhívja a figyelmet a cyberbulling veszélyeire. A cél, hogy a szlovákiai és a magyarországi tapasztalatokat egybevetve, szakemberek bevonásával a szülők és a gyerekekkel dolgozó tanárok, edzők betekintést nyerjenek az online világ veszélyeibe. 

Hogy meg tudják érteni a gyermekek problémáit, ne áldozathibáztatásra, hanem értő segítségre kerüljön sor, ha a gyermek bajba jutott, vagy zaklatás áldozatává vált az internetes felületeken.

A Kidsafedu program továbbá arra is keresi a választ, milyen intézményi lehetőségei vannak a szlovák és a magyar szervezetek együttműködésének.

Az Interreg projektben a szlovákiai FutuReg Polgári Társulás és a magyarországi Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vállalt leaderpartnerséget. A projektet a nádszegi magyar alapiskolával karöltve vezényelték le, ahol a szakemberek a gyakorlatban is foglalkoztak a gyermekekkel, illetve kibontották azokat a problémákat, amelyekkel a diákok küzdenek az online tér miatt.

A mediátor nem csak elméletben végezte munkáját a kísérleti iskolában, reális, valós problémákra is sikerült fényt deríteni, így a tanárok és az igazgatóság bevonásával sikerült is megoldást találni a gyermekek diszkomfortjára.

A Kidsafedu programot a koronavírus járvány miatt csak fél évvel ezelőtt kezdték megvalósítani, a projekt merítése a napokban lezárult, megtartották annak zárókonferenciáját is. Az online konferencián Bott Domonkos Lívia, a projekt vezetője, a FutuReg PT alapítója mondott köszönetet a szakmai partnerként szereplő Nádszeg községnek.

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere nagyszerű lehetőségként jelölte meg a Kidsafedu projektet, amelynek segítségével olyan problémákra sikerült rámutatni, amelyek felett eddig sem a szülők, sem a tanárok nem gondolkodtak el mélyebben.

A polgármester hozzátette, a nádszegi iskola nagy intézmény, sokkal könnyebben vesznek el a diákok a virtuális világban, mint a családias hangulatú kisiskolákban. A szakemberekkel való közös munka során sikerült is rájönniük arra, hogy bizony vannak problémák egyes osztályokban, a gyermekek igenis találkoznak a virtuális zaklatás problémájával, sőt néha ők maguk válnak tudomásukon kívül zaklatóvá.

Hírdetés

Éppen ezért jó, ha egy intézmény, egy önkormányzat nyitott a hasonló projektekre, hiszen kézzelfogható problémákat sokkal könnyebb megoldani, mint azokat, amelyekre nem derül fény a szakmai tudás nélkülözése miatt. A problémás osztályokban a projektnek és a mediátor tanácsainak köszönhetően tudtak is segíteni. Pint Szabolcs, a nádszegi magyar alapiskola igazgatóhelyettese, a projekt iskolabeli koordinátora is megerősítette ezt, hálás azért, hogy a projektnek köszönhetően nem fokozódott tovább a zaklatás problémája és meg tudták tenni a szükséges lépéseket.

Mészáros Krisztina, a Kidsafedu fő mediátora, a zárókonferencia háziasszonya volt az, aki mediátorként, szakmai segítőként, szakemberként dolgozott a nádszegi gyermekekkel és más iskolákban is bevezette az online zaklatás tematikáját. Elmondta, két hónapos intenzív képzésen vannak túl a nádszegi iskolával, komoly facebook kampányt végeztek, és megjegyezhető szlogenekkel próbálták megszólítani az ügynek az embereket.

Bott Domonkos Lívia értékelése szerint minden kitűzött célt sikerült teljesíteni, intenzív féléven van túl a szakmai partnerség, hiszen a koronavírus miatt késett a projekt realizálása, sok programpont az online térbe került, sajnálták, hogy nem tudtak offline térben találkozni a projektpartnerekkel, de ezt mindenképpen igyekeznek pótolni.

A mediátori munka a gyerekekkel azonban szerencsére már offline, iskolai jelenlétben zajlott. Bott Domonkos Lívia hozzátette, a projekt során szerzett és kidolgozott ismeretanyag, szakmai útmutatók, videók rövidesen teljes egészében elérhetőek lesznek a www.kidsafedu.eu oldalon.

A FutuRegnek fontos a kulturális és társadalmi értékek fejlesztése Szlovákiában. A gyermekek jelentik régiónk jövőjét, fő célunk támogatni az egészséges és boldog gyermekkort. Gyermekeink jövője érdekében a fenntartható gazdaságra és társadalomtudományokra, kutatásokra összpontosítunk”

– összegezett a FutuReg alapítója. A projekt során 2 tréninget valósítottak meg Szlovákiában, 2 tréninget Magyarországon, valamint Kidsafedu nagyköveteket is képeztek, akik tovább tudják adni az iskoláknak a megszerzett tudást. A járvány során 4 online beszélgetőestet szerveztek a nyilvánosság számára, valamint felmérések, tanulmányok, módszertani kézikönyv és projekt határ menti kutatás kidolgozására is sor került.

A projektbe Kováč Margaréta, gyermekjogi szakember is bekapcsolódott, aki ismertette az 1989-ben kiadott gyerekjogi egyezményt, a szlovákiai és a magyarországi gyerekjogi szabályok hasonlóságait.

A szakember elmondta, a gyerekeket fel kell készíteni arra, hogy biztonságosan tudjanak élni a jogaikkal, el tudják mondani véleményüket.

Ennek kulcsa pedig az oktatás. Erre dolgozott ki nagyon sok és a gyakorlatban is használható anyagot a Kidsafedu.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány képviselőjeként Varga Aida, gyermekpszichológus számolt be a magyarországi partner tapasztalatairól és az egyes előadások tartalmáról. Elmondta, a projektnek köszönhetően sor került a határon átnyúló tudásmegosztásra, valamint azon területek feltérképezésére, ahol el lehet jutni azokhoz a felnőttekhez, akik gyerekekkel foglalkoznak, és megfelelő képzésen részesíteni őket. A felnőttek így könnyebben, nyitottabban állhatnak majd a gyerekek mellé, így a gyerekek is bizalommal fordulhatnak problémáikkal a felnőttek világa felé, anélkül, hogy hibásnak éreznék magukat az online világban történtek miatt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »